Logo Pic
szaz orszag 2022. november 05.

Kazahsztán gasztronómiája

A tradícionális kazah konyhaművészet alapja a nomád életvitel, melyet az emberek hosszú évszázadokig folytattak. Ekkoriban a legfontosabb alapanyagok, az állattartás következtében a hús és a tej volt, hiszen a kietlen sztyeppéken nem igen találtak más hozzávalókat. A gabona és a zöldségek tehát teljesen hiányoztak gasztronómiájukból. A legfontosabb hús a lóhús és a bárányhús volt, tejet pedig kancáiktól, tevéiktől és teheneiktől nyertek.

 

A nem túl változatos étkezésnek a letelepedés vetett véget, mikor már több lehetőségük adódott ételeik elkészítési módjainak váltogatására, illetve az alapanyagok hosszabb tartósítására. A letelepedéssel együtt a szomszédos népek is nagy hatással voltak a kazah konyhaművészetre. A kazahok sokmindent vettek át, többek között az oroszoktól, a tatároktól, az ukránoktól, az üzbégektől és az ujguroktól. 

 

A kazahok a mai napig tartják a hús- és tej dominálta étkezésüket. Sok a főtthús és tészta alapú fogás ételeik között. Továbbra is leggyakrabban birkahúst esznek, sok belsőséget is fogyasztanak. A tejtermékek közül sok vajat, tejfölt, sajtot és túrót is fogyasztanak. Érdemes megkóstolni a savanyított tejből készült, szárított, kis golyó alakú sajtot is, amely kurt néven ismert.

 

Ezeken kívül fontos szerepet kap a kényer is, illetve a különböző töltött vagy töltetlen, olajban sült péksütemények. A baursak kis méretű, gyémánt alakú, lisztből és élesztőből készített, olajban kisütött fánk, melyet magában, tea mellé, és a főfogások mellé is gyakran fogyasztanak. A töltött verzió a samsa, mely lehet húsos vagy zöldséges. Az ételek mellé pedig tipikus közép-ázsiai laposkenyeret fogasztanak, melynek több verziója is létezik, de talán a legnépszerűbb a vékony shelpek.

 

Elmaradhatatlan ital a kefír, illetve más erjesztett, tejből készült italok, mint például a tehéntejből készített ayran, a kancatejből készített kumisz vagy a tevetejből erjesztett subat. Emellett igen népszerű ital a fekete tea is, ami szintén a kazah étkezés elmaradhatatlan eleme. A fekete tea Kínából a Selyemúton keresztül jutott el a kazakokhoz, és az ország a világ egyik legnagyobb teafogyasztója napjainkban. A teát és a tejes italokat mindig helyes kis díszes, piros kerámiatálkában szolgálják fel (chini), ami összetéveszthetetlenül kazah.

 

20170922_192640.jpg

 

A legtipikusabb kazah főétel a beshbarmak, amely tulajdonképpen egész Közép-Ázsia nemzeti étele. Az étel apróra vágott húsból és tésztából készül, és hagyományosan egy nagy tálban szolgálták fel, melyből az egész családnak jutott egy tányérral. A kuurdak szintén hagyományos kazah étel, amely egy bárány-, birka- vagy lóhúsból készült pörkölt sok hagyma és burgonya hozzáadásával. A qazi nevű lóhúsból készült kolbászra is igen büszkék a kazahok.

 

20170922_193757.jpg

 

Ha már beszéltem a szomszédos népek befolyásárol, a kazahok kedvencévé vált a plov vagy pilaf nevű rizs alapú étel, melynek eredete vitatott, de manapság nem hiányozhat egy kazah étterem étlapjáról sem. A kazahok egyébként kevés levest esznek, kivétlet a shorpa nevű, valószínűleg perzsa eredetű húsleves és az orosz káposztaleves jelent. A kahaz desszertek egyszerűek, könnyen elkészíthetőek, gyakran egy nagy üstben, olajban sütik ki őket. A kazahok leginkább különleges alkalmakkor esznek csak édességeket.

Vissza a címlapra
Hogyan jutottunk el száz országba?
Legjobban pörgő posztok
Nagyik – Az ízek öröksége, szeretetből főzve
GastroGuide • 3 nap
Napi érdekes - 570
JTom • 4 nap
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
LIVE! 15:00 - FIDE Women’s Grand Prix VI. szakasz 2025-05-06 - 15 - Ausztria
Sakk-mester • 12 nap
A Juventus új edzőt és sportigazgatót kereshet
Apuleius • 7 nap
Cikkek a címlapról
Ide vidd a kutyát strandolni!
    Állandó problémaköre a kutyásoknak, hová lehet menni pancsolni a kedvenccel. Mert igen, a nyár és a fürdés nekik is jár, sőt. Most hoztam egy menő listát nektek, kutyafuttában közlöm is, hogy rá tudjatok keresni igény esetén. A kutyabarát szolgáltatók közül természetesen nem maradhatnak ki a…
5+1 hasznos tipp a méhek napjára
A legelőtől az itatón át a tudatos mézvásárlásig.  1994 óta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére április 30-án tartjuk a méhek napját! Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és…
>