Logo Pic
Fejes Valentin 2024. április 08.

Csúcsragadozó a sziklafalba zárva

Tavaly év végén remek hírrel örvendeztettek meg bennünket: milliók kedvence, Sir David Attenborough hamarosan ismét visszaköszön majd a tévék képernyőiről, sőt, a dübörgő léptű szauropoda, a hányattatott sorsú ichthyoszaurusz és a számos titkot rejtő mamuttemető után újabb őslénytani rejtély nyomába ered. Utunk ezúttal Délnyugat-Angliába vezet, ahonnan szenzációs bejelentésről érkeztek hírek.

_fb_uj_attenborough_es_az_orias_tengeri_szorny.jpg

2022 áprilisában Philip Jacobs Dorset partvidékén barangolt, mikor méretes kövületbe botlott bele – valamilyen tengeri őshüllőhöz tartozó állkapocs-töredékre bukkant. Felfedezéséről azon nyomban értesítette a neves Steve Etches helyi őslénykutatót, aki gyorsan csapatot szervezett a leletmentésre. Bár drónfelvétellel sikerült kideríteniük, hogy mégis merre lehet a megkövesedett maradvány további része, a jelenlévők arcáról hamar lefagyott a mosoly, mert a fosszília mélyen a mészkőszirtbe zárva rejtőzött, körülbelül 15 méteres magasságban. Az elszánt csapatot azonban nem tántorították el a nehezítő körülmények, a váratlanul lecsapó vihar sem szegte kedvüket. Páratlan kitartásukat lenyűgöző kincs koronázta: egy plioszaurusz közel két méter hosszú, szinte teljes épségében fennmaradt koponyáját szabadították ki kemény kőzetbörtönéből, melyet nemrég hivatalosan is Guiness-rekorddá nyilvánítottak.

philip_jacobs_philip_jacobs_bnps.jpg

Phil méltán lehet büszke magára (fénykép: Philip Jacobs & BNPS)

a_plioszaurusz_koponyaja_bbc_studios.jpg

A szörnyeteg koponyája (fotó: BBC Studios)

Ha elég otthonosan mozgunk az őslények rég letűnt világában, akkor könnyedén magunk elé tudjuk képzelni a tápláléklánc csúcsán trónoló rettenetes ragadozót – hatalmas, a krokodilokéra emlékeztető fej, az állkapcsokat jókora, borotvaéles fogak szegélyezik, a zömök testet pedig uszonyokká módosult végtagok hajtják előre. Vajon mennyi mindenről árulkodhat egyetlen koponya? A szakma ászai a legmodernebb berendezések alkalmazásával igyekeztek szóra bírni a kivételes leletet. Mekkora lehetett a félelmetes tengeri szörny harapásának ereje? Melyik különösen kifinomult érzékszerve segítségével cserkészte be a zsákmányát? Új fajjal van-e dolgunk?

vadaszo_plioszaurusz_bbc_studios.jpg

„A tengerek T. rexe” halgyíkkal óhajtja csillapítani étvágyát (kép: BBC Studios)

a_plioszaurusz_fogai_bbc_studios.jpg

Közeli felvétel a csúcsragadozó fogairól (fotó: BBC Studios)

A hiteles tájékoztatás jegyében feltétlenül említést kell tennem arról, hogy az örömbe sajnos némi üröm is vegyült… A debütáló adás közvetítésekor Philt nem nevezték nevén, csak úgy hivatkoztak rá, mint lelkes kövületgyűjtőre. Ugyan a BBC kicsivel később próbálta helyrehozni súlyos baklövését, a brit műsorszolgáltató nagy múltjához méltatlan hibázásával kisebb lavinát indított el. Anna Morell például online petíciót kezdeményezett, miszerint a tengeri őshüllőt nevezzék el annak megtalálójáról (a nemes felvetést ide kattintva támogathatjuk online aláírásunkkal).

steve_etches_bbc_studios.jpg

Steve Etches (jobbra) társaságában (fénykép: BBC Studios)

plioszaurusz-modell_jo_mieszkowski.jpg

Vízre bocsátották a plioszaurusz-modellt (fotó: Jo Mieszkowski)

Idehaza a BBC Earth tűzte műsorára a máskülönben izgalmas dokumentumfilmet (a cím magyarra fordítása gyalázatosan rosszra sikeredett), a plioszaurusz koponyáját jövőre tervezik kiállítani Steve saját múzeumában.

a_kozetek_naploja_tamogato_trilobita_100.png

Vissza a címlapra
A Kőzetek Naplója
„A Kőzetek Naplója” Fejes Valentin tudományos ismeretterjesztő blogja Földünk íratlan történelméről. Rövid híradások, hosszabb írások és könyvbemutatók – minden, ami őslénytan!
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
Agresti szerint a kupadöntő után várhatók konkrétumok Motta kapcsán
venember83 • 5 nap
A Milan elleni mérkőzés
venember83 • 3 nap
Di Marzio: „A Juve Allegri bevonása nélkül tervezi a nyarat”
venember83 • 2 nap
Napi érdekes - 518
JTom • 3 nap
Cikkek a címlapról
Sokágú soksertéjűek: a tengerek különleges lakói
A világon már több mint 20.000 gyűrűsféreg faj ismert, közülük azonban mindössze csak három rendelkezik egy igen különleges és egyedi tulajdonsággal. Eme fajok példányainak teste ugyanis elágazik, mintha csak kicsi fák volnának. Szerző: Nagy Hajnalka (Rákok és egyéb vízi gerinctelenek…
Zoltán, Drakula kutyája
Igor Drakula, a 20. század eleji Erdély legszomjasabb arisztokrata vámpírja épp arra készül, hogy belemélyessze fogait egy szendergő fogadósnő nyakába, amikor Zoltán, a hölgy mindenesének, Veidt Schmidtnek a kutyája úgy felbosszantja a csaholásával, hogy mérgében denevérré változik, és inkább Zoltán…
>