Azoknak, akik még nem jártak Görögországban, és azoknak, akik e csodálatos ország látogatása után szép emlékeket őriztek a kis hangulatos tavernákról.
Tudtad, hogy..;
A görög konyha másképp mediterrán, mint például az olasz vagy a spanyol. Sokkal összetettebb, hiszen többféle földrajzi és történelmi hatás is érvényesül ízeiben.
A szárazföldi részeken az ókorból maradt hagyományokkal, zöldségekre, hüvelyesekre, gabonákra, paradicsomra, olivára épül a konyha. A Földközi-tenger szigetein az európai hatású, tehát olaszos ízek érvényesülnek, míg Krétán és Cipruson az arab jellemző.
Az Ázsiához közel eső területek törökös konyhával hívogatnak, a kis-ázsiai területekről kiűzött görögök pedig jobb híján az étkezési szokásaikat menekítették, és keveredtek a többiekhez, hogy az ország mai gasztro-arculata kialakulhasson.
Görögországban érdemes kipróbálni a lapon sült fasírtot, a biftekit és dolmadákiát, mely rizzsel és hússal töltött paprika, A klasszikus görög ételek közül a paradicsomos lencselevest, a fakeszt és a garidhást, a fehér óriás paradicsomszószos babokat érdemes megismerni. Egytál ételek közül a legnépszerűbb a mouszaka, mely gyakorlatilag egy rakott krumpli, padlizsánnal és darált hússal, míg az arabos ízeket idéző ételek közül paidakiát (fűszeres, lapon sült báránykaraj) és csicseriborsó-levest, revitját érdemes rendelni, a desszertekkel azonban érdemes vigyázni, ájulást okozhatnak! A görögök süteményei tocsognak a mézben, és túlontúl édesnek mondhatók,.
Válogatás a legreprezentatívabb – de sajnos koránt sem teljes - görög ételekből, amelyek az egész országban népszerűek. Néhányukat akár itthonról is ismerjük, néhányukkal meg - a belevalók miatt - talán nem is szeretnénk közelebbről megismerkedni. (erről részletesebben majd a II. részben)
A linkekben sok történelmi/kulturális/gasztronómiai érdekesség van. Már csak ezekért is (meg a fényképek, videók, receptek miatt is) érdemes rákattintani a kékkel jelzett és aláhúzott részekre:
Dakos, (bandita) hagyományos krétai saláta, kenyér/zsemlemorzsa, paradicsom, feta.
Dolmadakia, Ντολμάς rizzsel és zöldségekkel töltött szőlőlevél, amely gyakran húst is tartalmaz.
Faszulada me mavro lahano Φασολάδα με μαυρό λαχάνο bab fekete káposztával
Gigantes plaki Γίγαντες Πλακί fehér óriás babok paradicsomszószban
Horta Vrasta χόρτα βραστά főtt zöld levelek (spenót, ruccola, kapor…) olajjal és citrommal.
Ladopita λαδοπίτα olajpite mandulával, vagy szezámmaggal
Melitzanosalata Μελιτζανοσαλάτα padlizsánból készült fűszeres saláták, olajjal
Saganaki, Σαγανάκι sült/grillezett sajt (általában graviera, kefalotiri, feta, formalella).
Skordalia Σκορδαλία főtt burgonya alapú fokhagymás mártogatós. Általában sült halhoz.
Spanaki rizi Σπανάκι ρίζι Spanakoryzo, Σπανακόρυζο spenótos rizs, citrommal. (vega)
Spanakopita Σπανακόπιτα spenótos-pite. Az egyik legjobb parti-, vagy piknikkaja
Spenót rizzsel - και φρέσκα βότανα.
Spenótos pite, spenót, fetasajt, hagyma, kapor, édeskömény, póréhagyma, só, bors, olívaolaj.
Töltött zöldség ντομάτες γεμιστές rizzsel vagy néha darált hússal mazsolával fenyőmaggal töltve.
Tzatziki, joghurt uborkával és fokhagymás pürével. Pitával forrón is tálaljuk.
Tyrokafteri - Τυροκαφτέρι kápia paprikás fetakrém
Tyropita, fehér krémsajt (általában mizithra) leveles-, vagy phyllotésztába csomagolva.
Avgolemono Csirke leves – αυγολέμονο or αβγολέμονο tojásos-citromos csirke leves
Fakes Φακές lencseleves
Fasolada φασολάδα fehérbableves, paradicsommal, olajjal ízesítve. Elterjedt, nemzeti étel.
Frumenty lisztből és tejből készült, szemcsés és szabálytalan alakú tészta
Gourvalakia Kislányok Γιουβαρλάκι tojásos- citromos rizsleves húsgombócokkal
Hagymaleves σούπα κρεμμυδιού póréhagymával, reszelt sajttal, krutonnal
Kotosoupa Κοτόσουπα csirkeleves rizzsel + tojással, citrommal
Lencse, lencseleves, általában ecettel és olívaolajjal tálaljuk.
Mageritsa, Μαγειρίτσα hagyományos húsvéti leves báránybelsőből.
Psarosoupa Ψαρόσουπα burgonya, zöldség, szegfűszeg, citromos halleves
Fassolada-t, (bableves) a görögök nemzeti ételének is nevezik.
Revitja Csicseriborsó leves Ρεβιθόσουπα
A Kleftiko egy sült bárányhús, amelyet először fokhagymában és citromlében pácolnak.
Apaki, ecetben pácolt, aromás fűszernövényekkel füstölt sovány sertéshús.
Bifteki Μπιφτέκι fasírt görög fűszerekkel, sajttal töltve
Brizola sto fourno μπριζόλα parázson sült karaj fűszerekkel, citromkarikával
Dolmadákia ντολμαδάκια rizses, húsos töltelék (szőlő, káposzta, mángold) levélbe töltve.
Gyros, függőleges nyárson sült hús, gyakran pitával tálalva.Van sertés, csirke, bárány…
Gioubetsáki –γιουβετσάκι Argyros lánya Το γιουβέτσι της Αργυρώς klasszikus vasárnapi étel árpával és paradicsommal
Húsgolyók - Κεφτεδάκια görögös füszerezéssel: kapor, oregánó, petrezselyem …
Húsgolyók (sütőtökös) – Κολοκυθοκεφτέδες
Kalamarákia Καλαμαράκια τηγανητά sült tintahal
Kotopoulo patates furno Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο λεμονάτο citromos sült csirke tepsisburgonyával. A nagymama klasszikusa
Melitzanes Papoutsakia (kis padlizsáncipő) hússal töltve, besamellel.
Midopilafo Μυδοπίλαφο citromos rizses kagyló
Pastizzio, a kulináris hatás egyik példája Olaszországból (velencei konyha).
Muszaka, Μουσακάς padlizsán, burgonya, besamel
Paidakia Παϊδάκια grillezett sertés, bárány, marha, kecske BBQ borda/oldalas
Pasticcio Παστίτσιο a görög lasagna makaróniból
Saganáki midia főtt kagyló paradicsomos szószban
Souvlaki (szuvlaki) Σουβλάκι nyársonsült, fűszerekkel ízesített húsfalatok
Spetsofai Σπετσοφάι sültkolbász pörkölt, paradicsomszósz, paprikaétel, árpával és tésztával
Suzukaki Σουτσουκκάια köményes, boros sültkolbászkák + paradicsommártással
Sült bárány burgonyával Αρνί ψητό με πατάτες a gyakori "vasárnapi" étel. Sok variáció létezikl
A loukoumade olajban kisütött mézbe mártott és fahéjjal megszórt tésztagolyók.
almás pite Μηλόπιτα Különböző változatai az egész világon elterjedtek.
Baklava, Μπακλαβάς mandulás és diós pite
Bougatsa - Μπουγάτσα népszerű réteshez hasonló tejszines pite. Sós változata is van.
Diples δίπλες Szomszéd olajban sült hagyományos karácsonyi/esküvői mézes sütemény
Fanuropita, Φανουρόπιτα Lámpás pite, aug. 27-én eszünk Agios Fanourios emlékére.
Galaktobureko γαλακτομπούρεκο tejszines grízlepény leveles tésztával és citromos sziruppal
Halva χαλβάς kilenc recept halva készítéshez
Joghurt mézzel és dióval Γιαούρτι με μέλι και καρύδια almával, dióval és fűszerekkel kísérve
Karydopita Diós pite, Καρυδόπιτα klasszikus darált (pekán)diós sütemény, szirupba áztatva.
Kataifi ταΐφι a legnépszerűbb keleti/balkáni édesség dióval és sziruppal
Loukoumi Λουκούμι keményítő+cukor: lokum. A Serres kecsketejes változata az "Akanes".
Melomakarona/finikia Μελομακάρονο karácsonyi mézescsók jellegű édesség
Moustokouloura (Κουλουράκια για το Πάσχα), musttal kelesztett keksz (ropogós bajusz).
Narancsos pite - Πορτοκαλόπιτα az édes klasszikus
Ravanni / Basbousa Ρεβανί ραβάνι Hagyományos édesség búzadarából citromos sziruppal
Striftopita – Στριφτοπίτα (főleg túrós) pite csigába tekerve.
Tsoureki, Τσουρέκι hagyományos karácsonyi és húsvéti édes kalács.
Vasilopita, Βασιλόπιτα Királypite Hagyományos szilveszteri édesség.
Még nincs vége. A következő részben megismerkedhetünk a hagyományos(an furcsa) görög ételekkel!