Logo Pic
Recensor 2023. január 28.

Az 5 legjobb háborús film, mely megtörtént eseményekre épül

A háborús filmek többsége egy-egy valós háborúhoz kapcsolódó eseménysorozatot, csatát, hadjáratot mutat be, kiemelve a háború borzalmait és a központi karakterek hősiességét. Bár a közeg, melyben a cselekmény játszódik egy megtörtént háború, maga a történet lehet kitalált vagy valós is. Kitalált történetre példa a remek Kelly hősei című 1970-es második világháborús film vagy egy másik nagy klasszikus, az 1968-as Kémek a Sasfészekben. Jelen lista azonban a ténylegesen megtörtént eseményekre épülő háborús filmekre fókuszál, kiválasztva az 5 legismertebb és (szerintünk) legjobb alkotást. Ezek között nem akartunk rangsort felállítani, mind az öt kitűnő és különleges alkotás.

Fegyvertelen katona

fegyvertelen_katona.jpg

A kép forrása: LINK

A Mel Gibson rendezte 2016-os Fegyvertelen katona a Hacksaw Ridge nevű okinawai hegygerinc második világháborús amerikai elfoglalásáról szól, melynek során egy amerikai szanitéc, bizonyos Desmond Doss - aki vallási okokból nem használ fegyvert - megmenti 75 katona-társa életét. Az esemény valóban megtörtént, Dosst az amerikai elnök, Harry Truman személyesen tüntette ki önfeláldozó hősiességéért. A filmben Andrew Garfield alakítja az őrvezetőt, akinek szinte egész életét végigkísérhetjük, szerelembe esésétől (a szépséges Dorothyval, akit Teresa Palmer alakít) egészen hőstettéig. A film egyik érdekessége, hogy minden szereplője ausztrál három kivétellel (Garfield, Vince Vaughn és Sam Worthington) és még a forgatási helyszíneket is Ausztráliában választották ki. Átélhetőek a csatajelenetek, melyekben szinte ott vagyunk mi is, a japán katonák ellen rohamozó amerikaiak között.

A halál 50 órája

halal_50_oraja.jpg

A kép forrása: LINK

Ken Annakin 1965-ben rendezte meg A halál 50 órája (Battle of Bulge) című háborús filmjét, mely a náci Németország utolsó nagy második világháborús ellentámadását mutatja be a nyugati fronton, mégpedig 1944 karácsonyán. A hadművelet, mely az ardenneki offenzíva (vagy Wacht am Rhein később Herbdstnebel) fedőnevet kapta megfordíthatta volna a háború menetét, ám végül kudarcba fulladt a szövetséges légierő közbeavatkozása és a német páncélosok üzemanyaghiánya miatt. A filmben Robert Shaw jeleníti meg a hadművelet kulcsemberének tekinthető Hessler ezredest, akinek a valóságban Joachim Peiper SS-Standartenführer felel meg leginkább (aki a hadművelet idején még csak alezredes). Látunk harckocsi támadásokat és látjuk a hírhedtté vált malmedy mészárlást is, melynek során 130 amerikai foglyot végeztek ki az SS alakulatok. És persze felcsendül a híres Panzerlied is, mely a film egyik leglelkesítőbb jelenete.

A híd túl messze van

messzevolta_ahid.jpg

A kép forrása: LINK

Cornelius Ryan híres regényét 1977-ben vitte filmre Richard Attenborough rendező, parádés szereposztással, James Caan, Robert Redford, Michael Caine, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Sean Connery főszereplésével. A film az 1944 őszére időzített Market-Garden hadműveletnek állít emléket, bemutatva a szövetségesek legnagyobb légideszant hadműveletét Hollandiában, a hidak megkaparintásáért. A támadásban 10 ezer brit ejtőernyős dobtak le Arnhem közelében az ottani Rajna-híd elfoglalására és további ezreket az odavezető egyéb hidak megszerzéséhez. A hadművelet második szakaszában szárazföldi erőknek, szövetséges páncélos alakulatoknak kellett volna elérniük ezeket a hidakat, hogy megnyissák az utat Németország ipari szívébe, a Ruhr-vidékhez. Ám a hadműveletet sajnos rosszul tervezték meg: nem számoltak az éppen Arnhemben állomásozó II. SS páncéloshadtesttel, mely lemészárolta az oda ledobott 10 ezer ejtőernyős 75%-át. A szárazföldi erők számára túl messze volt a híd, hogy felmentsék a bátor légideszantosokat. A film kitűnően mutatja be az egész hadműveletet, az angol ejtőernyősök elkeseredett harcát.

A sólyom végveszélyben

solyom_vegveszelyben.jpg

A kép forrása: LINK

Ridley Scott 2001-es filmje, az amerikai rangerek 1993-as szomáliai bevetéséről szól, mely tragikus véget érve és teljes kudarcba fulladva 19 amerikai katona halálát okozta. Az amerikaiak William F. Garrison tábornok vezetésével egy bizonyos Mohamed Farrah Aidid nevű hadúr ellen próbálnak meg fellépni, mert a helyi kiskirály humanitárius katasztrófát okozva sanyargatja Szomáliát és lopja el az ENSZ segélyszállítmányait. Az akciót alig egy órásra tervezik, ám a nem várt nehézségek miatt végül két naposra nyúlik. Helikopterekről vetnek be Mogadishu belvárosában 75 rangert és 40 delta force kommandóst illetve szárazföldi támogatásként egy 12 járműből álló konvojt. Ám az egész balul sül el, az egész város a rangerek ellen fordul és bár közel ezer szomáliai esik el az utcai harcokban, megsebesül 73 amerikai is és elesik 19 ranger (köztük néhány deltás is). A filmben olyan sztárokat láthatunk, mint Ewan McGregor, Josh Hartnett, Eric Bana, Tom Sizemore és Orlando Bloom.

A leghosszabb nap

leghosszabb_nap.jpg

A kép forrása: LINK

Az 1962-es háborús film, a normandiai partraszállás előzményeit és sikerét mutatja be, mint az egyik leghíresebb háborús film-klasszikus. Itt is láthatunk nagy sztárokat, hiszen szerepel a filmben: John Wayne, Henry Fonda, Sean Connery, Richard Burton, Robert Mitchum és André Bourvil. A film egyik különlegessége, hogy mindkét oldal szempontjából megmutatja az eseményeket, hiszen látjuk a szövetséges partraszállás nyomán a német hadvezetésben mutatkozó pánikot, kapkodást és elszántságot csakúgy, mint az amerikai tábornokok várakozását majd küzdelmét a normandiai hadműveletben. Kapunk rengeteg harctéri jelenetet, átélhetjük az összecsapásokat földön, égen és vizen. Két főszereplő alakítása külön kiemelést érdemel, az egyik John Wayne (mint Vandervoort alezredes) a másik Curd Jürgens (mint Blumentritt tábornok). A fekete-fehér kivitel valahogy ma is ad a filmnek egy sajátos történelmi hangulatot. cinematograph_also.jpg

 

Vissza a címlapra
Cinematograph
Filmekről mozi-kedvelőknek és mindenkinek, aki szívesen olvasna vagy tájékozódna régi - új filmekről.
Legjobban pörgő posztok
Nagy kakaós kalács teszt
Linda Morvai • 16 nap
Napi érdekes - 513
JTom • 5 nap
Megvan a megállapodás Koopmeiners szerződéséről?
venember83 • 3 nap
Rabiot: "Még nem hoztam döntést a jövőmmel kapcsolatosan"
Apuleius • 8 nap
„Sírni tudnék, de ordítok inkább” – Galaxisok-interjú és Ellenszélben-albumpremier
soostamas • 7 nap
Cikkek a címlapról
A gyermeknyelv kutatása
Megjelent: Magyarország 1977/37, 22. o. Alighanem Pszametikhosz fáraó volt az első „gyermeknyelvkutató”. Hérodotosz beszámolója szerint a fáraó kíváncsi volt rá, hogy melyik nyelv a legősibb a világon. E rejtélyt úgy vélte megoldhatónak, hogy két gyermeket a külvilágtól teljesen elzártan…
Gyermekkorom húsvétjai
Haragudtunk volna, ha elmarad a hidegvizes locsolás   A húsvétról nekem azonnal a babarózsa jut az eszembe. Emlékeim szerint ilyenkor már szinte mindig ragyogó, szép időnek örülhettünk. A kertben  kinyíltak az első tavaszi virágok: a jácint, a tulipán, a nárcisz. A kapu mellett álló babarózsabokor…
>