A világ legismertebb díjátadó-eseménye napjainkban már nem csak a filmeseket tartja izgalomban, hanem egyre fontosabb gasztronómia esemény is. A közönség érdeklődése nem csak azt kíséri figyelemmel, hogy majd mely sztárok távoznak kezükben Oscar-szoborral, hanem azt is, hogy a ceremóniát követő híres Governor's Ball – vagyis a hivatalos Oscar utáni parti, a Kormányzói bál – milyen kulináris élményekkel kényezteti majd a vendégeket.
A bálterem idei megjelenéséről az alábbi látványos díszlet vázlatok alapján kaphatunk képet.
A felszolgált ételek összeállításáért, már közel 30 éve, az osztrák származású Wolfgang Puck felel, aki – már nem csak – az Egyesült Államok meghatározó vendéglátóipari celebritása. Kreatív és innovatív ötleteinek köszönhetően tavaly a Budapesti Spago étterem főszakácsa, Szántó István mesterszakács volt a „különlegesség”, aki két ételt és két desszertet is kreálhatott a nagy eseményre, amelyen így első alkalommal szolgáltak fel magyar ételeket. Szántó séf úrral CINEmanna műsorom aktuális adásában beszélgetek a tavalyi Oscar-élményeiről és a Wolgang Puckkal való együttműködéséről.
Az idén a megtiszteltetés egy brit séfet, Elliott Grovert érte, aki a klasszikus angol konyha néhány receptjét gondolhatta újra az Oscar közönsége számára. A felszolgált ételek közös jellemzője, hogy nem a kiadós éttermi adagok mintájára készülnek. Alapvető követelmény a kis adagban is teljes élvezetet nyújtó könnyen fogyasztható tálalás, amely alkalmazkodik az állófogadás-szerű eseményhez.
Az egyik új fogás az átalakított fish and chips. Két vékony halcsík mellé hasábburgonya és egy kis borsópüré kerül, amit fagylalttölcsér alakú csomagolásban tálalnak.
Angol desszertként egyedi üvegedényekben szintén egy újra gondolt klasszikust szolgálnak fel: egy réteg gyümölcskocsonya, majd egy réteg puding és tejszín, a tetején pedig egy maraschino cseresznye.A menü másik újragondolt fogása Puck mester híres csirkés pitéje. A töltelék receptjét úgy „hangolták újra”, hogy a felszolgálás előtt közvetlenül fekete szarvasgomba szeletekkel hintve nyeri el végleges formáját és ízvilágát.
Természetesen az eseményre Wolfgang Puck is készített két különlegességet, amit most kóstolhatnak majd első alkalommal a vendégei. Az egyik étel egy ropogós tamarindmázas, ázsiai stílusú sült csirke, amit kókuszos pandan leveles gofrin tálalnak.
A másik finomság Ma Maison csirkesaláta, amit endívia levélre tálalva lehet fogyasztani.
A menüben szereplő makaróni és egy desszert receptjét lejjebb részletesen is megosztottam Mr. Puck jóvoltából. Lehet alkotni.
A teljes menüt a következő galériában lehet szemezgetni – a hazai főzőműsorok nézettsége alapján, úgy gondolom az eredeti változat sokkal beszédesebb, mint a fordításom lenne.
A kulináris élmény nem lenne teljes kísérő italok nélkül, ahol pezsgő fronton nem történt változás. Az idén is a – részben Brad Pitt résztulajdonában működő – Provence-i Château Miraval Fleur de Miraval rosé pezsgőjét fogják szervírozni, amely az Oscar-díjas színész fejlesztései nyomán készült.
Tavaly a Coppola család borai szerepeltek a kínálatban, melyeket idén a Robert Luxemburgi herceg tulajdonában álló Clarendelle borászat termékei váltanak és az általuk palackozott Quintus és a Haut-Brion lesz az este exkluzív vörös- és fehérbora. Nem mellesleg egész évben az ő boraikat lehet majd fogyasztani az Akadémia Múzeumában is.
A koktélokat az idén is Charles Joly „Mixológus” kreálja melyek alapját ezúttal is a Don Julio tequilák szolgáltatják. A koktélok receptúrájáért a galériát érdemes megnyitni.
Jó étvágyat, kellemes fogyasztást – de mindent csak mértékkel!
Cacio e Pepe makaróni
Recept Wolfgang Puck jóvoltábólEgy adagra az összetevők:
8 oz (kb 0,22 kg) Cavatelli tészta
2 evőkanál só
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
1 ¼ csésze teljes tej
¼ csésze reszelt Vermont-i érlelt fehér Cheddar
1 evőkanál parmezán
¼ teáskanál rózsaszín bors, pirítva és őrölve
½ teáskanál fekete bors, pirítva és őrölve
¼ teáskanál zöldbors, pirítva és őrölve
Elkészítés:
Csokoládés bark
Recept Wolfgang Puck Catering jóvoltából16 adagra az összetevők:
1 font (kb 0,45 kg) étcsokoládé (64-70 százalékos kakaótartalommal), durvára aprítva.
1/4 csésze pörkölt pekándió félbevágva
1/4 csésze durvára vágott pörkölt makadámiadió
1/4 csésze pörkölt, héjas pisztáciadió
1/4 csésze pörkölt héjas napraforgómag
1/4 csésze aszalt cseresznye
1/4 csésze apróra vágott aszalt sárgabarack
Elkészítés:
A 95. Oscar-díjátadó - magyar idő szerint március 12-ről 13-ra virradó éjszaka kerül megrendezésre a Los Angeles-i Hollywood Highland Centerben található Dolby Theaterben.
© A.M.P.A.S., © Wolfgang Puck Catering, © Diageo Americas, New York, NY., © Clarendelle and Domaine Clarence Dillon