Logo Pic
Szele Tamás 2023. március 02.

Mesél a brjanszki erdő

Elég bonyolult helyzetről kell beszámolnom, az események jelenleg is tartanak, csak nincs időnk kivárni a végüket, viszont azt már előre jelezném, hogy hajlandó vagyok fogadni egy közepes összegbe, miszerint maximum negyvennyolc, de inkább huszonnégy órán belül az Oroszországi Föderáció hivatalosan is hadat üzen Ukrajnának.

brjanszki_erdo_marcius_2.jpg

Hogy pontosan mi zajlik a Brjanszki Terület Klimovszkij körzetében, Szusany faluban, még nem megállapítható, de annyit leszögezhetünk, hogy valamiféle támadásról van szó, melyet minden forrás másként értékel. A probléma az, hogy ebben az esetben nincs elfogulatlan forrás, illetve amelyek annak nevezhetőek, most azt művelik, amit én is: próbálják összerakni azt, hogy mi történhetett, csak ennek a mozaiknak elég sok darabja hiányzik. De lássuk, miről beszélek (a helyzetre való tekintettel most minden forrást meg fogok jelölni).

A The Insider szerint:

A Brjanszki területen lévő Szusany határmenti faluban harc folyik a Roszgvargyija és egy fegyveres csoport között, ott most robbanások hallatszanak – jelentette a TASZSZ, a Readovka című propagandakiadvány, a Baza, a Shot és a 112-es Telegram-csatornák a biztonsági szolgálatok forrásaira hivatkozva. A brjanszki terület hatóságai a RIA Novosztyinak megerősítették a Klimovszki járásban történt incidenst. A fegyveres erők nem kommentálták az orosz média információit, és az orosz védelmi minisztérium sem nyilatkozott hivatalosan az incidensről.

Frissítve: Az FSZB megerősítette a harcokról szóló jelentéseket, azt állítva, hogy az orosz FSZB és a védelmi minisztérium erői intézkedéseket hoztak „az államhatárt megsértő fegyveres ukrán nacionalisták” felszámolására. Az Ukrán Fegyveres Erők Északi Operatív Parancsnoksága később közölte, hogy nem tud az orosz határ menti területeken történt incidensekről – idézte a közleményt a Babel ukrán hírportál. Ugyanakkor arra nem voltak hajlandóak válaszolni, hogy provokációról van-e szó vagy sem.

Arról is beszámoltak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a következő órákban rendkívüli ülést tart az orosz biztonsági tanáccsal – jelentette a „Majak” csatorna a duma vezetőségében dolgozó forrásra hivatkozva. A Verstka című lap a biztonsági szolgálatokban dolgozó forrására hivatkozva megjegyzi, hogy az ülés már moszkvai idő szerint 13 órakor megkezdődik. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő cáfolta az információt, szerinte március 2-án nem tervezik a Biztonsági Tanács ülését. A Brjanszki területen történteket terrortámadásnak minősítette, és hozzátette, hogy intézkedéseket hoznak azok „megsemmisítésére”.

A TASZSZ szerint a brjanszki terület lakosai között halottak és sebesültek is vannak. Szusany faluban 180 ember él. Szintén kormánypárti médiumok és csatornák arról számolnak be, hogy egy 50 fős fegyveres csoport túszul ejtette a falu lakóit. A TASZSZ azt állítja, hogy akár hat embert is túszul ejthettek. A csatornák jelentéseiben a fegyveresek csoportját „szabotőröknek” nevezik. A Baza szerint a fegyveresek „sárga karszalaggal” behatoltak a Brjanszki területen lévő faluba, és túszul ejtettek néhány lakost. A csatorna szerint Szusanyban felrobbantottak egy villamosenergia-alállomást és egy benzinkutat. Ugyanezt az információt idézi a Rybar propagandacsatorna is.

Korábban Alekszandr Bogomaz, a Brjanszki terület kormányzója közölte, hogy egy Ukrajnából érkező szabotázs- és felderítő csoport (DRG) beszivárgott a Brjanszki terület Klimovszki járásában lévő Ljubecsane faluba, és lelőtt egy járművet. Elmondása szerint egy lakos meghalt, egy 10 éves gyermek pedig megsebesült.

Az ukrajnai orosz inváziót megelőzően, 2022. február 21-én a TASZSZ a Déli Katonai Körzet (SFD) sajtószolgálatára hivatkozva szintén arról számolt be, hogy a katonaság megakadályozta egy ukrán „szabotázs- és felderítőcsoport” megsértését az államhatáron. Akkor arról számoltak be, hogy ennek következtében az Ukrán Fegyveres Erők két gyalogsági harcjárművének sikerült orosz területre lépnie, és az összecsapásban a „DRG” öt tagja meghalt.”

Elég furcsán hangzik, ugyanis a diverzánscsoportnak feladata szokott lenni, álcázva és néma csendben megközelíti a helyszínt, megsemmisíti a célpontot, majd angolosan távozik, nem keresi a feltűnést azzal, hogy autókra lövöldözik és túszokat ejt az ellenséges hátországban, ugyanis akkor két percen belül a nyakába szakad a fél FSZB és a teljes Roszgvargyija. Nekem ezt tudni kell, kérem, engem pár hete maga Huth Gergely nevezett ki „bolsevik diverzánssá”.

Akkor lássuk, mennyivel tud többet a Moscow Times?

Vlagyimir Putyin orosz elnök összehívta a Biztonsági Tanács sürgős ülését a Brjanszki területen kialakult helyzet miatt, ahol a helyi hatóságok szerint az ukrán fegyveres erők egy szabotázscsoportja beszivárgott és túszul ejtett helyi lakosokat. Andrej Gurulev, az Állami Duma védelmi bizottságának tagja az RTVI televíziós csatornának nyilatkozott.

Erre ma kerül sor. Az időpont még nem ismert” – mondta a képviselő.

A Verstka szerint, a biztonsági szolgálatok egyik forrására hivatkozva, a Biztonsági Tanács ülése videokonferencián keresztül fog zajlani. Egy másik forrás azt mondta, hogy a Biztonsági Tanács tagjai „már tartanak megbeszéléseket”. Putyin „a következő néhány órában” tartja meg az ülést.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta, hogy március 2-ára nem tervezik a Biztonsági Tanács ülését. Hozzátette azonban, hogy a Kreml szóvivője szerint a március 3-ára tervezett ülést megtartják. Peszkov nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a brjanszki területen történtek befolyásolják-e a „különleges katonai művelet” státusának megváltoztatását. Az elnöki szóvivő hozzátette, hogy Putyin a határon kialakult helyzettel összefüggésben lemondta a Sztavropoli területre tervezett útját.”

Az elég sokat mond, hogy Peszkov tagadja az ülést, akkor egészen biztos, hogy már zajlik is. De mit szól a hírhez az ukrán fél, akinek tudnia kéne, merre csámborognak a fiai? Bőszen tagad. Az Unian szerint:

Szerhij Bracsuk, az odesszai OVA szóvivője azt sugallja, hogy ha a leírt események bármelyike megtörtént, akkor a szökött orosz katonaság állt mögöttük. Anatolij Sztefan ezredes az Ukrán Fegyveres Erők részéről biztos benne, hogy ez egy kísérlet az Ukrán Fegyveres Erők lejáratására.”

Mihajlo Podoljak ennél is tovább megy tweetjében:

Az oroszországi ukrán DRG-kről szóló történet klasszikus provokáció. Teljesen tudatos. Oroszország meg akarja ijeszteni a saját népét, hogy valahogy igazolja a másik ország elleni támadást és a növekvő szegénységet egy háborús évben. Eközben a partizánmozgalom Oroszországban egyre erősebb és agresszívabb. Féljetek a saját partizánjaitoktól.”

Érdekes adalék a Meduzától, miszerint:

Nem sokkal Podoljak nyilatkozata előtt az Orosz Önkéntes Hadtest (amely saját állítása szerint az ukrán fegyveres erők része) közzétett egy távirati videót, amelyen két harcos áll egy ápolási intézmény küszöbén a brjanszki területen lévő Ljubecsany faluban. A videón a harcosok azt mondták, hogy „nem állnak háborúban a civilekkel”, és felszólították az orosz állampolgárokat, hogy „lázadjanak fel és harcoljanak”.”

Azonban ez az alakulat hivatalosan nem köthető az ukrán hadsereghez, köthető viszont a rossz hírű Ilja Ponomarjovhoz, aki inkább politikai kalandor, mint politikus, és nehezen eldönthető, igazából kinek dolgozik: látszólag az ukrán oldalt támogatja, de olyan rosszul műveli ezt, hogy csak árt nekik minden megszólalásával.

Az összképhez tartozik még egy pár nappal ezelőtti hír is, a Lenta hírügynökségtől, miszerint február 28-án:

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az FSZB-t, hogy tartsa különleges ellenőrzés alatt az orosz–ukrán határt, és állítson ott akadályt a szabotőrök, valamint az országba történő fegyver- és lőszercsempészet ellen. Ezt az ügynökség vezetőségének ülésén mondotta, jelentette a TASZSZ.

Az államfő megbízta a különleges szolgálatot, hogy azonosítsa és nyomja el azoknak a tevékenységét, akik a szeparatizmus, a nacionalizmus és a neonácizmus segítségével próbálják megosztani az orosz társadalmat. Megjegyezte, hogy a Nyugat a szélsőségeseket a saját érdekeire használja fel.

Szavai szerint az FSZB-nek állandó megfigyelés alatt kell tartania a kritikus infrastruktúrát, a nagyszámú embert befogadó nyilvános helyeket és a védelmi, ipari és üzemanyag-energetikai komplexum vállalatait.”

Ez a Putyin a jövőbe lát, én mondom: három napja utasítja az FSZB-t az orosz–ukrán határ fokozott ellenőrzésére, mert szabotőröktől tart, és lám, ma már zajlik is a tűzharc velük. Valószínűleg előbb a Roszgvargyija keveredhetett bele, aztán érkeztek meg az FSZB határőrizeti alakulatai. De közben különös hír érkezett:

A Brjanszki területre beszivárgott „ukrán szabotőrök” nem mutatják a tevékenység jeleit – idézte a TASZSZ a szemtanúkat.

Lehet, hogy elhagyták az orosz területet – mondták az ügynökség beszélgetőpartnerei,

Az ukrán csoportból már senki sincs orosz területen, mindannyian elmentek. Most folyik a keresés a területünkön esetleg megmaradt AFU harcosok után” – mondta a TASZSZ-nak az egyik forrás.

A Klimovszkij körzetben, ahová állítólag az „ukrán szabotőrök” behatoltak, nem hallatszottak lövések hangjai – jegyezte meg az ügynökség.”

Ezek szerint térültek és fordultak, mégpedig valószínűleg Ponomarjov emberei. Rendben van, de mi lesz ennek a következménye?

Nos, összehívják az orosz Biztonsági Tanácsot, bár valószínűleg már ülésezik. Megállapítják, hogy külső támadás érte az Oroszországi Föderáció területét Ukrajna részéről, minek kövtekeztében a lehető leghamarabb hadat üzennek Kijevnek.

Dee hát nincsen már több, mint egy éve háború? Nincs: ez hivatalosan csak „specoperacija”, „különleges katonai művelet”. Amit másként szabályoznak, mint a nyílt háborút.

Putyin pedig be kell tartsa az orosz alkotmányt: nem üzenhet hadat anélkül, hogy az ország területét támadás érné.

Miben különbözik a „specoperacija” és a háború?

Sokban. Háború esetén elrendelhető az általános mozgósítás és extrém esetben bevethetőek akár nukleáris fegyverek is, bár azok használatához elég sok egyéb feltételnek is teljesülnie kell. Ez különleges katonai művelet esetében tilos.

Tehát akkor miért volt szükség erre a mai incidensre?

Hogy lehessen hadat üzenni.

Egyelőre itt tartunk és ennyit tudunk.

 

Szele Tamás

 

Szele Tamás

Vissza a címlapra
Forgókínpad
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
Di Marzio: Allegri távozása biztos, csak a részletek kérdésesek
venember83 • 6 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
A Kádár-kocka
Kerek Bálint • 10 nap
Szele Tamás: Néhány keresetlen szó Bayer Zsoltról
Szele Tamás • 5 nap
Cikkek a címlapról
Bodri, a sajtínyenc - A himalájai jak sajt útja a tradíciótól a jutalomfalatig
Ma már szinte minden valamirevaló kutyás tudja, hogy manapság menő churpit adni a kutyádnak. Sokáig rágható, egészséges és nem utolsó sorban laktózmentes. Itthon kutyasajtnak hívják. Azonban ha rászánt úgy két tucat órát egy himalájai repülőútra és ott sajtoznál hamar rájössz, hogy miért is olyan a…
Gyalogtalan
Mégis azok voltak a legmenőbbek a Rádiózenekar Kobajasi-koncertjén, akik a Galántai táncok után a Zeneakadémia középerkélyén elővettek egy molinót, amire az volt ráírva: BRAVO. Kétségkívül ehhez kellett valami előre elhatározottság is, tudták előre, hogy nekik nagyon fog tetszeni az előadás, de…
>