Logo Pic
ferenck 2022. szeptember 02.

3D nyomtatással készül a világ leggyorsabb repülőgépe

A kaliforniai Velo3D a fémnyomtatás egyik meghatározó szereplője. Sapphire printerei az úgynevezett „ÚjŰr” (NewSpace) vállalatok kedvenc munkaeszközei közé tartoznak – hatékony gépek az iparág gyorsabb repülők és könnyebb űrhajók gyártásával történő forradalmasításához.

Legújabban a 2018-ban alapított, atlantai Hermeus használ Sapphire-okat, kritikus részeket nyomtatnak velük hiperszonikus repülőhöz. Kereskedelmi és védelmi célokra egyaránt gyártanak, és szerencsére a Sapphire rendszerek alkalmasak a tömegtermelésre. A Quarterhorse repülő Chimera motorjához nyomtatnak alkatrészeket, Inconel 718 nikkel-króm szuperötvözetet használnak hozzájuk.

3dnyomtatas_hypersonics.jpg

„A fémnyomtatás kulcskomponens a gyártás vertikális integrálását célzó tervünkben. A Velo3D technológiájával a teljesítmény növelésének, az alkatrészek egységesítésének, a tömeg csökkentésének és a külső tényezőktől való függés minimalizálásának lehetőségeit keressük” – nyilatkozta Glenn Case, a Hermeus vezérigazgatója.

Az iparág új „szupersztárjának” számító cég célja a légiközlekedés radikális felgyorsítása hiperszonikus repülőgépekkel. Támogatói között olyan intézmények szerepelnek, mint a NASA, kormányzati ügynökségek, az amerikai légierő, a szakma innovátorai, például az RTX Ventures, és természetesen kockázati befektetők is (Raytheon Technologies).

A Hermeus első repülőgépét, az autonóm Quarterhorse-t működtető Chimera turbina-alapú, kombinált ciklusú motor. Elképesztő sebességre és újrahasznosíthatóságra tervezték, az első repülés 2023-ban várható.

„A hiperszonika a repülőipar extrém kihívásokat tartogató részterülete. A Hermeus által megvalósítandó sebességnél a hőmérséklet, a rezgések és az aerodinamika rendkívül fontos tényezők a repülésben. Ebben a szegmensben nagyon kevés csapat rendelkezik akkora tapasztalattal, mint ők, és büszkék vagyunk, hogy Sapphire printereinkkel hozzájárulhatunk terveik megvalósításához. Kétségem sincs afelől, hogy a kereskedelmi hiperszonikus repülésből valóság lesz” – jelentette ki Benny Buller, a Velo3D alapító-vezérigazgatója.

Vissza a címlapra
FREEDEE BLOG
"A jövő már itt van... csak nem egyenlően oszlik el a világban." - William Gibson
Legjobban pörgő posztok
Nagy natúr camembert teszt
Linda Morvai • 12 nap
Napi érdekes - 518
JTom • 8 nap
Di Marzio: „A Juve Allegri bevonása nélkül tervezi a nyarat”
venember83 • 7 nap
Agresti: Di Gregorio, Zirkzee és Greenwood valós célpont
venember83 • 5 nap
Két szabadnappal kezdi a hetet a csapat
venember83 • 6 nap
Cikkek a címlapról
3 hét - 3 fantasztikus ország Kolumbia, Panama, Ecuador
  Ecuador Egyszer egy útifilmet láttam Ecuador fővárosáról, az óriási hegyek által övezett Quitoról és az óvárosáról. Ez indította el a vezérhangyát, hogy egyszer meg kéne nézni. És Bogotától nincs is messze, mindössze 1 óra repülés. Persze az útvonal tervezésekor kicsit változtattunk és Bogota…
Ketyós zöldségköretek
Írta: SZIGETI TAMÁS A ketogén konyhában a fehérje köré szervezzük az ételt, de minden étkezéshez érdemes köretként zöldséget készíteni. Itt mintegy referenciaként összefoglalnám a leggyakoribb ketokompatibilis zöldségköreteket, felsorolásszerűen, mi mihez illik – szerintem. Ötletadónak, ha már…
>