Logo Pic
ferenck 2022. november 26.

Nyolc nap alatt három épületet nyomtattak Ománban

Az ománi Német Műszaki Egyetem, a GUtech úttörő az ország építőipari 3D alkalmazásaiban. Nemrég fejezték be a főváros Maszkattól 540 kilométerre, délkeletre fekvő kicsi kikötővárosban, Duqm-ban három új épület printelését. Világcsúcsot döntöttek vele, mert az építkezés mindössze nyolc napig tartott, és eddig helyszínen senki nem nyomtatott még ilyen rövid idő leforgása alatt három épületet.

A halászatáról ismert Duqm új fejlesztési terület, gazdasági, turisztikai és k+f zónákkal, a kikötő változatos célokra, például hajójavításra használható, van regionális reptere, logisztikailag fontos település.

3dnyomtatas_oman.jpg

A szultanátusba az egyetem vezette be a 3D betonnyomtatást, és meg is mutatták, hogyan kell alkalmazni a technológiát, ráadásul a rekordidejű eredménnyel mindenkinek bebizonyították, hogy érdemes 3DP-vel foglalkozni, befektetni. A munkát ománi szakértők végezték, és további ambiciózus terveket dédelgetnek.

A három épület egyike világpremier is egyben – 81 négyzetméter alapterületű, 3,7 méter magas kávézót nyomtattak, a földkerekségen ez az első printelt kávézó. A printelés huszonkét óráig, a teljes munka három napig tartott, és naponta csak nyolc órát dolgoztak Összesen 19,6 köbméter betont használtak el, amelynek 99 százaléka helyi nyersanyag. A fejlesztést a lassan a világ minden pontján jelenlévő COBOD Dfab technikájával, a Cemex-szel együttműködésben végezték.

A második új épületet, húsz négyzetméter alapterületű, 3,5 méter magas nyilvános illemhelyet tizenhárom óra nyomtatással, összesen két nap munkával, 10,6 köbméter betonból húzták fel.

A harmadik hetvenkét négyzetméteres, egyszintes, három méter magas Fisherman’s house étterem, 17,3 köbméter betonból tizenkilenc óra nyomtatással, két nap alatt készült el.

Mindegyiknél a Teejan volt a fővállalkozó, a speciális beton összesen 3600 dollárba került. A három épület falai bírják a strapát, nincsenek bennük oszlopok, vannak viszont nyomtatott mellvédek, illetve tetőfödémek.

Vissza a címlapra
FREEDEE BLOG
"A jövő már itt van... csak nem egyenlően oszlik el a világban." - William Gibson
Legjobban pörgő posztok
Nagy natúr camembert teszt
Linda Morvai • 10 nap
A Milan elleni mérkőzés
venember83 • 7 nap
Di Marzio: „A Juve Allegri bevonása nélkül tervezi a nyarat”
venember83 • 6 nap
Agresti: Di Gregorio, Zirkzee és Greenwood valós célpont
venember83 • 3 nap
Agresti szerint a kupadöntő után várhatók konkrétumok Motta kapcsán
venember83 • 9 nap
Cikkek a címlapról
Főisten lánya a gróf titkos szeretője, avagy Szilágyi Arabella titokteli élete I. – Egy karrier szokatlan kezdete
Szilágyi Arabella nem csupán az Operaház hőskorának legendák ködébe tűnt művésze, hanem egyúttal olyan asszony is, akinek pályaívét és magánéletét az elmúlt évszázadban senkinek sem jutott eszébe górcső alá venni. A kutatást nehezíti, hogy életében egyetlen nagyobb (nem sok releváns információt…
Ez a 3 ok miatt lehetnek ferdék a lábujjaid - mutatjuk a megoldást is
Ferde ujjak, bütyöktől szenvedő nagylábujj? Mutatjuk, mi okozza az elváltozásokat és a megoldást is rájuk Sokan küzdenek ferdén álló lábujjakkal vagy kezdődő bütyökkel, különösen a nyári időszakban, amikor előkerülnek a nyitott cipők. Ha Te is közéjük tartozol, itt az ideje, hogy felfedezd az…
>