Logo Pic
GastroGuide 2022. november 12.

5+2 vidéki étterem amiért utazni is érdemes

A centralizált kishazánkban nem lehet elégszer elmondani, hogy Budapesten kívül is van élet, de még milyen ínycsiklandó! Kalandozzatok velünk az országban, megmutatjuk, mely vidéki éttermek csatlakoztak idén ősszel a kedvenceink közé, melyeket ajánljuk a legjobb szívvel mindenkinek, aki felkerekedik, hogy felfedezze hazánk kincseit.

 

1. Újváros Bisztró, Szarvas / új hely

 

8013ddb6-0f7c-4136-b92a-2c9289c2b1a2.jpeg 

 

A különlegességnek és az exkluzivitásnak vannak különböző szintjei – és van az Újváros Bisztró. Egy építészeti remekmű bújik meg a lélegzetelállító Hármas-Körös holtágának partján, ahol formabontó dizájn, elegancia, mégis otthonosság várja a békés megyei Szarvasra látogatókat. Az igazán pezsgő helynek nem titkolt szándéka, hogy a térség kiemelkedő kulináris célpontjává váljon, ez a szándék pedig megvalósulni látszik. Ételeikkel, merész borpárosításaikkal egyaránt szakítanak minden hagyománnyal, és a kísérletezés bátorságával biztos, hogy hamarosan kiradírozhatatlanul felkerülnek a gasztrotérképre. Az Újváros Bisztró elnyerte Várvizi Péter, a legelső két Michelin csillagos étterem, az Onyx kutatóséfjének kegyeit, mellette Ódor András, a világ 50 legjobb bárja közé egyedüli magyarként beválogatott Black Swan bártendere is a csapat mögé állt, Ő álmodta meg a hely signature koktéljait. De az egyedülálló specialty kávévonalat is a legprofibbakra bízták, Fazekas Andrea barista champion tanította a kávézó baristáit. Ha már kávé, igazi kuriózumot is kínálnak: valódi 24 karátos aranyporral szórt cappuccinót kérhetünk. A kávézóban háromfajta, folyamatosan változó specialty kávéval biztosítják a megújuló kávéélményt, melyek egy olasz, egy hazai és egy nemzetközi csúcspörkölő tételei. Az országban nincs még egy olyan hely, amelyben mindhárom pörkölő képviseltetné magát, arról nem beszélve, hogy egyedül az Újvárosi Bisztróban készül a Dalla Corte Zero Anniversary limitált kiadású kávégépében. Ahogy már mondtuk: ilyen hely itthon nincs, és mégis van!

Újváros Bisztró címe: Arborétum u. 2. Szarvas 

 

 

2. 42 Restaurant and Bar, Esztergom / 1 Michelin csillag

 

5362594e-69e7-4914-83d4-81e5a3167883.jpeg 

 

A jól ismert esztergomi Bsitro42 étterem még az év elején nyitott újra 42 Restaurant and Bar néven. Ha már számokkal dobálózunk, szinte 180 fokos fordulattal lepték meg a gasztronómia szerelmeseit. Lerázva magukról a béklyókat, elkerülve a kliséket, nagyvilági szemlélettel álmodták újra a helyet, ami azt a hangulatot sugallja, hogy bármelyik metropoliszban járhatnánk, ugyanezt a színvonalat és életérzést kapnánk. Ezt a miliőt az utazás, a felfedezés, a kóstolás ihlette, és célja a katarzis. Sem az ételek, sem más tekintetben sem akarnak skatulyákat magukra húzni, így Barna Ádám séf teljesen szabadjára ereszthette a fantáziáját. Noha az étlap tekintetében nincs szigorú koncepció, ez a fajta korlátlanság egy egészen sajátos fúziós konyhát eredményezett. Fogták a gyerekkori emlékeket, az világból eddig merített tapasztalatokat, benyomásokat, és tökéletes finomsággá gyúrták össze. Nyitottság, szabadság, multikulturalitás, kíváncsiság és karakteresség jellemzi a gourmet igényességű fogások meglepő világát, mégsem teljesen valóságtól elrugaszkodott módon. Ezt a törekvést nem mindennapi módon is elismerték: 2022 novemberében egy Michelin-csillagot érdemeltek ki ezzel a kiváló teljesítménnyel.

42Restaurant címe: 2500 Esztergom, Széchenyi tér 23.

 

 

3. Next Bistro, Debrecen / új hely

 

34041677-25f8-4550-933f-5241fa6aaaa1.jpeg 

 

Debrecen egyik legszebb részén, a Nagyerdő mellett vár bennünket a Next Bistro. Igényes, elegáns, bisztrójellegű vendéglátóhely, ahol magas minőséget kínálnak megfizethető áron. Ahogy belépünk, olyan érzés, mintha egy barátunk nappalijába lépnénk be, átjár az érzés, hogy jó itt lenni. A több bejárat lehetővé tette a tér tematikus felosztását, így van egy kávézó-reggeliző és egy étterem rész. A Next alapvetően vacsorázó hely, de mindig van pörgés, nappal ugyanis a kávézót az egyetemisták veszik birtokba, biztosítva ezzel a folytonos nyüzsgést és életet. Az étlap rövid, de változatos, tele izgalmas fogásokkal, köszönhetően annak, hogy igyekeznek a szezonalitást maximálisan szem előtt tartani. Kielégítve azonban a felmerülő komolyabb igényeket a steakek iránt, bővítették a kínálatot: a hűtőben várakozó húsok közül a vendég választhatja ki, melyiket süssék meg neki a nagyszerű Josper kemencén. A nyári időszak lecsengésével pedig a havi rendszerességű borvacsorák is terítékre kerülnek, ahol a világ tájainak borait kóstolhatjuk meg.

Next Bistro címe: Bolyai utca 2., Debrecen

 

 

4. Lokal47, Kéthely / új hely, Michelin jelölés

 

21d63cf4-c7f6-4aef-8d58-3a4144dabe0b.jpeg 

 

A Lokal47 nevű small plate étterem és borbár a biodinamikus, fenntartható szemléletmódú Kristinus Borászathoz tartozik. A koncepció a small plate, melynek lényege, hogy minél több fogást meg tudjon kóstolni a vendég, és közösen csipegetve megosszák egymással az étkezés élményét. Sokaknak talán furcsa lehet, hogy egy tányérból falatozzanak másokkal, de nyitottsággal és kíváncsisággal remek élményeket szerezhetünk. Aki tehát mindig bajban van, hogy nem tud választani az étlapról, az a Balaton déli csücskében megnyugvásra lelhet: itt kóstolgathatunk, csipegethetünk, mindenből egy kicsit. A konyha kapitánya Csillag Richárd, egy olyan ifjú tehetség, aki megnyerte az idei Chaine de Rotisseurs magyar döntőjét. Mottója, hogy jó alapanyagokból, jót és egyszerűen készítsen el, nem akarja újragondolni a fű zöldjét, mondja. Teljes mértékben természetközelien, szezonálisan működnek, az elérhető alapanyagok alakítják a kínálatot – szó szerint abból főznek, ami van. Mindent igyekeznek 47 kilométeres körzetből beszerezni, tehát nemcsak szezonális, hanem helyi alapanyagokból. Ez a fajta működés alaposan próbára teszi a kreativitást, de nem véletlenül választották ezt a stílust, és mindig a legtöbbet sikerül kihozniuk a lehetőségekből.

Lokal47 címe: Hunyadi u. 99, Kéthely

 

 

 

5. Meatology Svájci Lak Nyíregyháza-Sóstófürdő / új hely

 

b8dba83f-4011-4058-ab95-2cfa7492fa7d.jpeg
 

 A budapesti évek után a Meatology visszatért a gyökereihez és megnyitotta a Meatology Svájci Lak éttermét Nyíregyháza – Sóstófürdőn. Itt a BBQ-ba is belekóstolva új dimenzió nyílt meg srácok számára, amire Pesten nem volt lehetőségük. Tisztán látszik, hogy ezt nagyon szeretik. A táblájukat heti szinten frissítik és minden vasárnap előrukkolnak (Sunday roast) egy sülttel. Immár a hetediknél tartanak és 3 hónap alatt sikerült hagyományt teremteni. Mindenképpen ér egy látogatást vagy egy kitérőt, ha erre jártok.

Meatology címe: Svájci Lak Fürdőház tér 3., Nyíregyháza

 

 

 

6. Dabas Deli Bistro, Dabas 

 

 cb7a9c4b-6735-4c88-80e4-10ff4816da5f.jpeg

 

Pócsik László, a többszörös Dakar szereplő hosszú éveken át morfondírozott egy olyan hely megnyitásán, ahová szívesen elmegy az ember reggelizni, kávézni, van hozzá egy jól körülírható bisztrókonyha, egyszerű, érthető, ugyanakkor minőségi ételekből, hozzá egy csipetnyi az utánozhatatlanul varázslatos olasz és francia delikáteszekből. Így született meg a specialty kávézó, a delikátesz és a bisztró furcsa, de kedves és jól működő hibridje: a Dabas Deli Bistro. A séfek modern magyar kézműves bisztróként határozták meg a stílust, ételeik a klasszikus ízvilágot idézik, de a körítés mindig különleges.Igyekeznek feszegetni a határokat, kísérletezni, de még megmaradni a tűréshatáron belül, amit egy vidéki, jó étteremtől elvárnak. A csapat elhivatott, és kedves, segítőkész, mosolygós. Minden érzékünket megsimogatja ez a kedves kis furcsaság, ahová az első alkalom után visszavágyik az ember.Minőségközpontú felfogásukkal, profizmusukkal, a bennük égő tűz és szeretet általi lelkesedéssel pedig szeretnének mielőbb előkelő helyre evezni a gasztrotérképen – ehhez pedig igen jó irányt vettek.

Dabas Deli Bistro címe: Szent István tér 1/C, Dabas

 

 

 

7. Groenk Deli, Velence

 

66850d43-00c4-40ce-8f5a-aafe7f556ead.jpeg
 

Egy szívmelengető hely, ahol az első pillanattól kezdve olyan érzés keríti az embert hatalmába, mintha legalábbis haza érkezne. Melegség, meghittség, puhaság, finomság jellemzi ezt az igazi gyöngyszemet a Velencei-tónál. A kettő az egyben bisztró és delikátesz maga a kedvesség, a derű és a nyitottság, a lehető legegyszerűbbet adják, ami megmelengeti az ember szívét. Magyar és külföldi kistermelők prémium termékei egészítik ki a bisztró kínálatát, ugyanúgy találunk spanyol és olasz sonkákat, felvágottakat, ahogy díjnyertes megyaszóimangalica termékeket vagy kézműves magyar sajtokat. A legjobb választás egy jó kis biciklizés után feltölteni itt az energiaraktárainkat és megpakolni a bendőnket, a deliben pedig otthonra is vihetünk a megkóstolt (vagy éppen kimaradt) finomságokból. Specialty kávéval, kézműves sörökkel, több mint 60 féle borral, vasárnap brunch étlappal vár mindenkit ez a laza és vagány hely.

Groenk Deli címe: Tábor utca, Velence

 

Vissza a címlapra
GastroGuide
Ételek, nyersanyagok, piacok, séfek, fûszerek, konyhai titkok, ételkritikák, receptek, minden ami a fôzéssel kapcsolatos! www.gastroguide.hu
Legjobban pörgő posztok
Nagy kakaós kalács teszt
Linda Morvai • 16 nap
Nagy húsvéti sertés comb és sonka teszt
Linda Morvai • 11 nap
Napi érdekes - 513
JTom • 5 nap
Megvan a megállapodás Koopmeiners szerződéséről?
venember83 • 3 nap
Capello: "A Juventusnak legalább négy igazolásra van szüksége"
Apuleius • 9 nap
Cikkek a címlapról
Gyermekkorom húsvétjai
Haragudtunk volna, ha elmarad a hidegvizes locsolás   A húsvétról nekem azonnal a babarózsa jut az eszembe. Emlékeim szerint ilyenkor már szinte mindig ragyogó, szép időnek örülhettünk. A kertben  kinyíltak az első tavaszi virágok: a jácint, a tulipán, a nárcisz. A kapu mellett álló babarózsabokor…
Kölcsey Ferenc: Berzsenyi Dániel’ versei
Március 15-én Kölcsey Ferenc kéziratos hagyatékából esztétikai, nyelvtudományi dolgozatokat, továbbá nyelvészeti, statisztikai-demográfiai munkák kivonatait és nem utolsósorban fontos kritikákat, köztük a híres Berzsenyi-kritika (recenzió) egyetlen példányban fennmaradt, teljes, autográf kéziratát…
>