Logo Pic
Gerinces Magazin 2023. január 26.

Miért érezzük izmainkat merevnek?

Gyakran érez hátán, vállán, derekán, esetleg végtagjain izommerevséget, fájdalmat, amely a mozgását is nehezíti? A kellemetlenség hátterében egy ismert jelenség, az izomletapadás is állhat, amely elsősorban az izmok szövetburkát, a fasciát érinti.

Az izmok letapadása gyakori kellemetlenség, bárkivel előfordulhat, és bármelyik izomcsoportot érintheti. A jelenség közismert neve szemléletesen utal az izmok állapotára, merevségére, kötöttségére, a mozgás átmeneti korlátozottságára, de valójában nem pontos. Nem az izmok „letapadásának” lehetünk ilyenkor tanúi, hanem egyfajta öngyógyító mechanizmusnak, amellyel a túlzott, egyoldalú terhelésre, traumákra válaszolnak mozgásszerveink. Az izom lágy kötőszövetei, elsősorban az izmokat burkoló hártyaszerű fascia ugyanis fokozott kollagéntermeléssel reagál a különböző mikrosérülésekre, az izomban történő apró szakadásokra. A kollagén felhalmozódása, összetapadása, a fascia feszessé válása, az így kialakuló belső szöveti hegesedés, a rostos összenövések okozzák az izommerevséget és a fájdalmat.

gerinces_1_merev_izmok_1.jpg

Mi váltja ki?

Az izomzat letapadásának számos oka lehet. Hanyag testtartás, kiegyensúlyozatlan terhelés, például féloldalas táskacipelés, a túlzott igénybevétel, terhelés miatt az izomszövetek megnyúlása, mikroszakadása, egyéb trauma, sérülés utáni hegszövet képződése, csonttörés miatti immobilizáció, sugárkezelés vagy gyulladás is kiválthatja. Fontos, hogy a tartós stressz is lehet a háttérben: a „védekező testhelyzet” rögzülése, a tartósan behúzott vállak miatt például gyakori a hátizmok merevsége, letapadása. Emiatt nyaki, hát- és vállfájdalom, zsibbadás alakulhat ki, sőt, mivel a rostos összenövések rontják a vérkeringést is, közvetve migrénes fejfájáshoz is vezethet.

Hogyan lehet kezelni a letapadt izmokat?

A kezelés célja nemcsak a fájdalom csökkentése, hanem az izmok rugalmasságának, mobilitásának visszanyerése, a vér- és nyirokkeringés normál állapotának helyreállítása. Többféle terápia létezik, attól függően, hogy melyik testrész és milyen mértékben érintett. Gyógyszerekkel enyhíthető a fájdalom, de ez csak tüneti kezelés, mindenképpen szükség van a kiváltó ok megszüntetésére is. Ebben a fizikoterápia eszközeinek (interferencia kezelés, ultrahang terápia, melegítő hatású kezelések stb.) és a gyógymasszázsnak és a gyógytornának lehet a legnagyobb szerepe. Az adott terület izomfeszültsége „házilag” lazítható meleg borogatással, hőpárnás melegítéssel is.

A letapadásokat felszabadító terápia lényege, az izomrostokban létrejövő myofasciális feszültségek helyére gyakorol nyomás. Habhenger vagy labda segítségével ezt otthon is megpróbálhatjuk. A fájdalmas pontok ingerlésével ér el eredményt a masszázsterápia és az akupunktúra is. A célzott gyógytorna gyakorlatok és a jóga is jó szolgálatot tehetnek.

gerinces_2_merev_izmok_2.jpg

A rendszeres (természetesen megfelelő bemelegítéssel kezdett és nyújtással zárt) mozgásra nagy szükség van, hiszen a folyamatosan tréningben tartott izmok jóval rugalmasabbak, és kevésbé sérülékenyek.

Hogyan lehet megelőzni az izmok letapadását?

A legfontosabb megelőzési mód a rendszeres mozgás. Betegség vagy mozgásszervi sérülés után is a lehető leghamarabb el kell kezdeni az aktivitást – természetesen az adott állapotnak megfelelő mozgásformával. Mindent meg kell tenni a rögzült, rossz testtartás elkerüléséért is: ülő munkavégzés közben rendszeres időközönként szünetet tartani, felállni, megmozgatni, lazítani, nyújtani a tagjainkat. Az izomszövetek hidratáltsága segít a rugalmasság fenntartásában, a mikrosérülések elkerülésében, ezért a megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodni kell.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászainak közreműködésével készült el.

Vissza a címlapra
Gerinces:blog, a hátoldal
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 4 nap
Di Marzio: Allegri távozása biztos, csak a részletek kérdésesek
venember83 • 5 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
A Kádár-kocka
Kerek Bálint • 10 nap
Szele Tamás: Néhány keresetlen szó Bayer Zsoltról
Szele Tamás • 4 nap
Cikkek a címlapról
„A sörkészítés is olyan nekem, mint a zenélés” – Ken Ishii-interjú
Ken Ishii a japán techno egyik első úttörőjeként bukkant fel a '90-es évek elején, majd pár évvel később robbant be szélesebb körben is a köztudatba, amikor az Extra súlyosan disztópikus, animés videóklipjét agyonjátszotta az MTV. Február elején, 21 évvel az előző látogatása után érkezett újra…
Az ötödik generáció Prius már megengedheti magának
Amikor az első képek kijöttek az új Priusról, magamra haragítottam a lelkes fogyasztásbajnok közösséget azzal, hogy megemlítettem a koncepció trollkodási faktorát. Adott egy autó, amit generációk óta arról ismerünk, hogy mindenről megbízhatóan lehoz, ami szép, kellemes, izgató, kikapcsoló és…
>