Logo Pic
Lazarbibi 2024. április 17.

Támadás a konténer radar ellen

Az orosz harkály még mindig kopácsol

1g2prv7yjv0.jpg

Ukrán drónok támadást indítottak Oroszország horizonton túli radarja ellen, már kettőt is lelőttek Mordvinföld területén. Tekintettel arra, hogy a régióban nincsenek különösen fontos objektumok, nagy valószínűséggel ez egy próbálkozás volt a konténer radar megsemmisítésére. 

Az ukrán drónok közvetlenül a 84680-as katonai egység 590. rádiótechnikai központját vették célba Kovilkino városában április 11-én. Kovilkino Mordvinföld déli részén található, 600 kilométerre az ukrán határtól.

c2rlbgfub3vuyxmucnuvdxbsb2fkcy83lzivnzi1mtu0mzg1nju2nl9vcmlnlmpwzwc_x19pzd0xmtq3mzm.jpg

Mi az a konténer radar? Furcsán hangzik, de nem találtam rá magyar elnevezést. Valójában a Duga-3 utódja, amiről itt olvashattok. A 29B6 horizonton túli radar a ballisztikus rakéták indítását előrejelző rendszer része. Ez a létesítmény rendkívül fontos, mivel több ezer kilométernyi légtér ellenőrzését teszi lehetővé Európa területén.

y2rulmzpc2hras5uzxqvdxbsb2fkl3bvc3qvmjaxni8wns8ymc8xotu2mty3lzbsmnpwymd2emx6etauanbnp19fawq9mte0nzmz.jpg

Jelenleg csak egy van belőle, de készül egy második a Távol-keleten, ami elvileg idén már szolgálatba áll. Nem egyszerű egy ilyet felépíteni, az első fejlesztését és gyártását még 1995-ben kezdték, és 2012 ben csak próbaüzem volt, 2019-re jutott el a harci szolgálatig.

A rendszer két különálló antennasorból áll. A vevő 144 antennaoszlopot tartalmaz, mindegyik 34 m magas, három tömbben elrendezve egy egyenlő oldalú háromszög mentén. A teljes tömb szélessége 1300 m. Az adó antennatömbje 36 konfigurálható árboccal rendelkezik, és 440 m széles. Működése az ionoszférán visszaverődő rádióhullámok elvén alapul, egyben ez a legnagyobb hátránya is, mivel közvetlenül az adó körül egy 900 kilométeres holtzóna alakul ki, amit más rendszerekkel pótolnak (pl. Murmanszk). 

oth-b_big.jpg

A radarjeleket rádióamatőr vevőkkel is lehet fogni a 9,2–19,745 MHz közötti sávban. Frekvenciamodulációt (FMOP) használnak. A vett jel hangja hasonló a szovjet korai figyelmeztető rendszerhez, a Duga radarhoz.

scope.PNG

További hátrány még, hogy nem tud kezelni magassági paramétereket, és barát-ellenség felismerő képességgel sem rendelkezik. Az ionoszféra állapota is hatással lehet rá, a szélsőséges időjárási viszonyok zavarhatják a működését. A felülről érkező radarjel és a viszonylag alacsony frekvencia miatt, viszont látja a lopakodó képességgel rendelkező repülőgépeket. Hasonló elven működik az ausztrál JORN (Jindalee Operational Radar Network) rendszer, ami ezt már be is bizonyította. Az F-117 világ körüli próbarepülései során folyamatosan tudott koordinátákat szolgáltatni a gép helyzetéről. 

Még egy fontos dolog, ami nem érte el a média ingerküszöbét, ha ez a radar megsemmisül, érvénybe lép egy 2020-ban aláírt elnöki rendelet Oroszországban, amely szerint teljesülnek az atomfegyverek alkalmazásának feltételei.  

Az alábbi videóban hallhatjuk az orosz harkály kopácsolását.

 

Források: wikipédia, avia.pro, planesandstuff.wordpress.com, topcor.ru

Vissza a címlapra
Lazarbibi
Tudomány, technika, érdekességek régiségek és még sok más !
Legjobban pörgő posztok
A Salernitana elleni mérkőzés
Apuleius • 6 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 2 nap
Nagy változások várhatók a középpályán
venember83 • 8 nap
Nagy barbecue szósz teszt
Linda Morvai • 7 nap
A kommunizmus egyik utolsó botránya: az 1989-es érettségi
Kerek Bálint • 3 nap
Cikkek a címlapról
Európai túlképzettség
Túlképzettségről akkor beszélünk, ha a felsőfokú végzettséggel rendelkezők olyan munkakörben dolgoznak, amelyek nem igényelnek ilyen magas szintű képzettséget. Jó ez vagy rossz? Infografikánkból és posztunkból az is kiderül, hogy áll ebben az Európai Unió.   
Colette: Gigi
Fülszöveg:  Kötetünk első darabja, a Claudine háza, gyöngéd, forró, lírai vallomás gyermekkora színteréről és szereplőiről: a kert virágairól, a testvéreiről, dalos apjáról, az eprésző macskáról, a csokoládéivó pókról, a szülői ház örökfényű csodáiról és a csodákon őrködő, vígkedélyű,…
>