A friss zöldborsót talán mindenki szereti. Sajnos, a szezonja nem tart sokáig, így, ha az év többi részében is szeretnénk zöldborsós levest, köretet vagy akár kenyérre kenhető krémet enni, akkor a fagyasztott zöldborsóhoz nyúlhatunk. Előnye, hogy még zsengén kerül a zacskókba, a fagyasztási eljárásnak köszönhetően nem tapadnak össze a szemek, így gyorsan és kényelmesen fel tudjuk használni. Az országosan kapható fagyasztott zöldborsókból 14-félét vakteszteltünk, a cikkben leírjuk, hogy nekünk melyik ízlett a legjobban.
A zöldborsó vagy cukorborsó az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. A borsó története időszámításunk előtt négy-öt ezer évvel kezdődött Közép-Ázsiában, sőt az ásatások során a Nílusnál is találtak 4000 évvel korábban elraktározott borsószemeket.
Az ókori görög és római kultúrákban nagyon fontos alapanyag volt, a középkorra pedig már Európában mindenhol termesztették. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű.
Magyarországon az Alföldön szinte az összes veteményeskertben megtalálható, a termelés jelentős része is itt folyik.
A zöldborsó az egyik legértékesebb hüvelyes zöldség. Tápláló, hasznos növényi tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz.
A zöldborsónak viszonylag alacsony a kalóriatartalma. 100 g zöldborsóban csak 81 kalória van, oldódó- és nem oldódó rostokat tartalmaz, mindezt azonban koleszterin nélkül.
A friss borsó nagyszerű folsav-forrás. 100 g-ban 65 mcg folsav van, azaz a napi ajánlott bevitel 16%-a. Ez a B-komplex vitamin a sejteken belüli DNS-szintézishez szükséges. A terhesség idején bevitt folsav segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket a magzatnál.
A borsó gazdag aszkorbinsavban is (C-vitamin). 100 g borsóban 40 mcg C-vitamin van, ami a napi szükséglet 67%-át fedezi. A C-vitamin egy erős, természetes, vízben oldódó antioxidáns. A C-vitaminban gazdag zöldségek erősítik a szervezet ellenállóképességét a gyulladásokkal szemben, és kisöprik a káros szabad gyököket a testből.
A Magyar Élelmiszerkönyv nagyon részletesen írja le a gyorsfagyasztott zöldborsóval szembeni követelményeket a minőségre és méretre vonatkozóan is. Mi most a teszt szempontjából a legfontosabb tényezőket vizsgáltuk.
A gyorsfagyasztott zöldborsó, a hüvelyes zöldborsó (Pisum Sativum) zsenge, zöld színű, gyorsfagyasztással tartósított magja. Csak a hüvelyből kifejtett zöldborsó használható fel.
Minőségi jellemzők
A zöldborsó gyorsfagyasztott állapotban kemény, átfagyott, gurulós, jól tisztított, ép, egészséges.
Gyakorlatilag mentes sárga, foltos, rovar által károsított, sérült szemektől, idegen növényi anyagoktól. Idegen, nem növényi eredetű anyagokat, mérgező gyommagot nem tartalmazhat. Héjában és húsában enyhén repedt szem nem minősül minőségi hibának. Enyhe felületi fagyszívottság I. osztályban, fagyszívottság II. osztályban nem minőségrontó tényező.
Érzékszervi jellemzők
A gyorsfagyasztott zöldborsó fajtájára jellemző alakú, színű, ízű, illatú, fajtájára és zsengeségi fokára jellemző állományú. (Az un. „klorofillhiányos”, fehéres-sárga színű szem nem számít minőségi hibának.) Megjegyzés: Az alakot (méretet) gyorsfagyasztott állapotban, az ízt, illatot, állományt, színt, a fagyszívottságot pedig főzési próba után bírálják el.
Főzési próba után vizsgálva: A gyorsfagyasztott zöldborsó jellegzetes illatú, kevésbé intenzív, mint a friss zöldborsó.
Íze: fajtára jellemző, érettségétől függően édes és enyhén lisztes íz előfordulhat, de nem lehet befülledt, savanyú, idegen mellékízű.
Alakja: gyorsfagyasztott állapotban és főzési próba után fajtájára jellemző (gömbölyű, ovális, szögletes). Állománya: a zöldborsó szemek puhák, de elvétve néhány kemény, vagy fajtájától függően puha belű kemény, rágós héjú szem előfordulhat. Színe: a zöldborsó jellegzetes zöld színű, kissé kevert színárnyalat fajtától függően előfordulhat (többféle zöld, zöldes fehér, zöldes sárga szín) A megnevezésnek tartalmaznia kell a minőségi osztályt. Példák a megnevezésre: Gyorsfagyasztott zöldborsó, szuperzsenge I. o. Gyorsfagyasztott zsenge zöldborsó I. o. Gyorsfagyasztott zöldborsó, II. o
Ajánlott gyártástechnológiai leírás
A csépelt zöldborsó szemeket megfelelő tisztítás után előfőzik, hűtik, gyorsfagyasztják. Gyorsfagyasztás után csomagolják és legalább –18 C°-on hűtve tárolják. Igény szerint a nyers vagy gyorsfagyasztott zöldborsó szemeket méret és zsengeség szerint osztályozhatják.
A gyorsfagyasztott zöldborsókat az országos, offline üzletláncokban szereztük be, összesen 14 félét.
Természetesen vittünk magunkkal hűtőládát, hogy rövid időre se engedjenek fel a zöldségek.
Minden terméket só nélkül pároltunk meg, hogy érezzük az eredeti ízeket.
A vakteszten a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus, zöldborsót szerető fogyasztók vettek részt, összesen 13-an.
A kiolvasztás és párolás után a zöldborsók illatát, állagát és ízét értékeltük. Az eredmények összesítésekor egy adott termékre az ízre és állagra kapott pontszámokat nagyobb súllyal vettük figyelembe.
Illat: elvárás volt, hogy párolás után külön is érezzük a zöldborsó eredeti illatát.
Állag: fontos szempont volt, hogy a főzés után a zöldborsók megtartották-e formájukat, nem lettek-e löttyedtek, szivacsosak. Továbbá ne legyen rágós a héjuk és ne legyen túl tömör a belsejük. A borsószemek kb. felén a párolás után megjelenő ráncosodás teljesen normális folyamat.
Íz: A zöldborsó friss, jellegzetes ízét kerestük. Ha kesernyés utóízt, vagy túl vizes ízt éreztünk, pontot vontunk le. Amennyiben ízesebb volt egy adott zöldborsó, akkor azt magasabb pontszámmal értékeltük.
14. HAZAI fagyasztott zöldborsó, egységár: 999 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont
Enyhe borsó illat. Érett és túlérett szemekre utaló állag. Ízében is érezhető a túlérett borsó jellegzetes lisztes íze.
13. SPAR fagyasztott zöldborsó, egységár: 1 042 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont
Érett borsó illat. Keményebb állag, érett-túlérett szemek. Nem friss íz, túlérett.
12. TESCO fagyasztott zöldborsó, egységár: 887 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Szolíd illat. Érettebb szemek, de nem rágós. Nem túl intenzív borsó íz.
10. Auchan fagyasztott zöldborsó, egységár: 529 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Jellegtelen illat. Zsenge, ropogós állag. Alig érezhető borsó íz, édeskés.
10. Bonduelle fagyasztott zöldborsó, egységár: 1 549 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Érett borsó illat. Érett, kevésbé zsenge állag. Közepesen intenzív ízű, édeskés borsó.
9. Zöldségeskert fagyasztott zöldborsó, egységár: 842 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Enyhe illat. Apró szemű, zsenge állagú. Közepesen erős borsó íz.
8. Nature's Gold fagyasztott zöldborsó, egységár: 842 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Enyhén érezhető illat. Zsenge állag. Kevésbé erős édes, viszont kellemesen édes.
7. S-Budget fagyasztott zöldborsó, egységár: 799 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Jóleső borsós illat. Ropogós, friss állagú. Kellemes zsenge borsó.
5. Iglo fagyasztott zöldborsó, egységár: 1 865 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Finom illat. friss, roppanós állagú borsó. Közepesen intenzív borsó íz, megfelelően édes.
5. GUT BIO fagyasztott zöldborsó, egységár: 1 599 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Kellemes borsó illat. Vastaghéjú, de nem rágós szemek. Közepesen erőteljes, jellegzetes ízű borsó.
4. Freshona fagyasztott zöldborsó, egységár: 799 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Jóleső illatú. Zsenge állag. Édeskés, közepes ízintenzitású borsó.
3. FEVITA fagyasztott zöldborsó, egységár: 1 549 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Jellegzetes borsóillat. Ropogós, kissé keményebb héjú szemek, de tartalmas belső. Finom, megszokott borsó íz.
2. Sprint Natura fagyasztott zöldborsó, egységár: 1 398 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Friss, intenzív illat. Zsenge, roppanós állag. Erőteljes borsó íz.
1. Sprint Natura BIO fagyasztott zöldborsó, egységár: 1 620 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
Erőteljes, finom borsós illat. Zsenge állag, apróbb szemű. Finom, jellegzetes édes borsó.
A tesztgyőztes Sprint Natura BIO fagyasztott zöldborsó a Spar és a Interspar üzleteiben elérhető.