Logo Pic
Linda Morvai 2022. október 06.

Nagy mustár teszt

Valószínűleg, minden magyar háztartás hűtőjében van mustár, amit leginkább a virsli mellé eszünk „kötelező” elemként. Emellett húsok, saláták, hidegtálak ízesítője is lehet. Többféle változata létezik, mi most az itthon „alapnak” számító csemege mustárokat vakteszteltük, összesen 17 félét. 

bor1_130.jpg

A MUSTÁR

A mustár mustármagból készített ételízesítő. A magokat kiválogatják, megmossák, megszárítják és összekeverik. Néha meg is őrlik, még mielőtt 24 órán keresztül áztatnák almaborban, ecetben vagy savanyú szőlőitalban. Minden hozzávalót összezúznak – a hagyományos mustárokhoz csak enyhén –, majd egy centrifugában különválasztják őket, hogy eltávolítsák a héjakat, és növeljék az illóolaj koncentrációját. Az, hogy erős mustár lesz-e belőle vagy gyenge, attól függ, hogy milyen alaposan passzírozzák át a pépet. A keverés minden levegőbuborékot eltávolít belőle, mely oxidálhatná a pépet, ezután pedig 48 óráig érlelik egy kádban. Itt természetes módon ízesebbé válik, miközben elveszíti kesernyés ízét. Ezután különböző illatos ízesítőket adnak hozzá: hagyományosat (pl. márványsajtot, tárkonyt), egzotikusat (pl. banánt, curryt) vagy bonyolultan kifinomultat (pl. konyakot, pezsgőt)

 

TUDTAD? CSAK 100 ÉVE SÁRGA A MUSTÁR

A mustár valójában a hozzáadott kurkumától lesz sárga, amit alig több mint száz éve tesznek csak bele.

A mustárt, mint szószt a rómaiak találták ki, a 4-5. századból származnak az első feljegyzések, amikben említik. Ők a porrá zúzott mustármagot szőlőlével keverték el, és mustum ardensnek nevezték, ami csípős lét jelent latinul. Innen származik a mustár neve, és egyébként az erjedés előtt álló borra használt must szavunk is. A római mustár nem nézett ki túl gusztusosan, az összetört mustármag alapban szürkésbarna színű, ezt a szőlőlé kicsit még sötétebbre festette. Az íze viszont markáns és jó volt, egy csomó ételhez használták, és egész Európában elterjedt, amerre csak a római légiók jártak.

A 20. század elején már világszertette gyártották a mustár, ekkor még szintén a nem túl bizalomgerjesztő szürkésbarna színben. Egy amerikai cég, az R.T. French Company ekkor kezdett el kísérletezni egy új variációval, amit kurkumával színeztek élénksárgára. Az íze ettől nem sokat változtatott, de a végeredmény látványosabb és étvágygerjesztőbb lett. A sárga mustár az 1904-es St. Louis-i világkiállításon mutatkozott be, a hot-dogok virslijére csíkozva, és rögtön óriási sikert aratott.

 

A VAKTESZT MENETE

A vaktesztet most a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 13 tagja végezte el.

A termékeket az országos üzletláncokban szereztük be.

A mustárokat a hűtőből kivéve 6-7°C-on kóstoltuk. Természetesen, vakteszt volt, előkészítők adagolták a termékeket, egyik kóstoló sem tudhatta mely márkák vesznek részt a teszten. A mustárokat a hűtőből kivéve, egyesével szervíroztuk a kóstolók elé, hogy a minták ne melegedjenek fel.

A pontozás az előzetesen felállított értékelési rendszer szerint történt.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a jellegzetes mustár illatot kerestük, az ecetes vagy épp jellegtelen illat alacsony pontszámot kapott.

Állag: krémes, sűrűbb, homogén textúrát vártunk. Az egyetlen hiba, amit az állagnál tapasztaltunk, hogy egyes mustárok túl hígak voltak.

Íz: ahogy az illatnál, itt is a jellegzetes mustár ízt kerestük, az édes, ecetes és a mustár ízének harmóniáját.

 

A NAGY MUSTÁRTESZT ERERDMÉNYE

 

17. Olé! Mustár, egységár: 1 075 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Szolíd, édeskés mustárillat. Az állaga hígabb. Az ecetesség és az édes ízjegy párosa érezhető először, majd némi mustár íz.

img_5524_ole.jpg

 

16. LIDL Kania poharas mustár, egységár: 748 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe illatú. Az elvártnál picit hígabb állag. Az ecet és az édes ízjegy párosa dominál. A mustár utóízben érezhető.

img_5532_kania.jpg

 

15. TESCO mustár, egységár: 730 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Kellemes mustár illat. Az állaga kissé híg. Csípős, ecetes, majd édeskés, és enyhén mustáros.

img_5530_tesco.jpg

 

13. S-Budget mustár, egységár: 938 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Nem túl erőteljes illatú mustár. Az állaga megfelelően sűrű. Ecetes, savanykás ízű, a mustár zamata csak utóízben jön ki.

img_5515_s-budget.jpg

 

13. Kalocsai mustár, egységár: 1 401 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe illatú. Közepesen sűrű állagú. Édeskés, ecetes íz, enyhébb mustár ízjeggyel.

img_5520_kalocsai.jpg

 

11. Auchan mustár, egységár: 938 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

A mustár illat kevésbé, az ecetes jelleg intenzívebben tapasztalható. Az állaga közepesen sűrű. Az ecet és a savanykás ízjegy érezhető először, majd jön a mustár jellegzetes íze az édessel párosítva.

img_5514_auchan.jpg

 

11. Ízmester csemege mustár, egységár: 1 361 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhébb mustár illat. Az állaga még megfelelő, kissé hígabb. Kóstoláskor a natúr mustár, az édes ízjegy és az ecet közepesen intenzív íze érezhető.

img_5541_izmester.jpg

 

10. PENNY Czifra mustár, egységár: 702 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Fűszeres (szegfűszeges, szegfűborsos) illat jellemzi. Közepesen sűrű állag. Ízében is inkább a fűszeres jelleg a domináns, a mustár háttérbe szorul.

img_5527_czifra.jpg

 

9. LIDL Kania mustár, egységár: 702 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Intenzív ecetes illat, de érezhető fűszerzés is. Közepesen sűrű állag. Ízében a mustár, a fűszerek, az édes ízjegy a legerősebb, az ecet mennyisége megfelelő, nem nyomja el.

img_5518_kania.jpg

 

8. Univer mustár, egységár: 1 657 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhébb mustáros illat. Homogén, kellő sűrűségű állag. Ízében az édes ízjegy mellé társul az ecetes savanyú és a közepesen erős mustár íz.

img_5525_univer.jpg

 

5. Kühne tradicionális német mustár, egységár: 3 369 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Ecetes, enyhébben mustáros illat. Sűrűbb állagú. A dijoni mustárokhoz hasonlóan az ecet adja a jellegzetes ízét. A mustár íze az ecetes ízek lecsillapodása után érezhető.

img_5542_x.jpg

 

5. Globus mustár, egységár: 1 457 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Fűszeres mustárillat. Sűrűbb állagú mustár. A fűszeres íz és az ecetes ízjegy erősebb, de jól érezhető a mustár jellegzetes íze.

img_5522_globus.jpg

 

5. ALDI Le Gusto mustár, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhébb, de jellegzetes mustárillat. Homogén, közepesen sűrű állag. Kellemes, fűszeres mustáríz, megfelelő (alacsonyabb) szintű ecet ízérzettel.

img_5510_le_gusto.jpg

 

3. HEINZ Yellow mustár mild, egységár: 3 913 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jóleső mustár illat. Hígabb állagú mustár. Ízében érezhető, hogy nem a hagyományos hazai mustármagból készült, de azért jó minőségű. Közepesen ecetes, savanykás mustár.

img_5536_heinz.jpg

 

3. Kühne Amerikai mustár mild, egységár: 3 761 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Ecetes illatú. Sűrűbb, egységes állagú. Ízében a mustár után az édes íz és az ecet érezhető, enyhe fűszerekkel.

img_5534_kuhne.jpg

 

2. SPAR Hazai Szeretem mustár, egységár: 1 040 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Erős mustárillat, közepesen ecetes. Homogén állagú, közepesen sűrű mustár. Jól érezhető a természetes, jellegzetes mustár íz, közepes mennyiségű ecettel készült, enyhe fűszerezésű.

img_5538_spar_hazai.jpg

 

1. KIS-KUN Asztali mustár, egységár: 1 854 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Jellegzetes mustár illat, enyhén ecetes, kellemes. Egységes állagú, közepesen sűrű mustár. Hagyományos, természetes és finom mustár ízt éreztünk, megfelelő mértékű ecettel és enyhe fűszerezéssel.

img_5547_minta.jpg

 

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes KIS-KUN Asztali mustár  Auchan, Tesco, REÁL, Kifli.hu, és független magyarországi nagykereskedésekben kapható.

mustar.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 4 nap
Di Marzio: Allegri távozása biztos, csak a részletek kérdésesek
venember83 • 5 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
A Kádár-kocka
Kerek Bálint • 10 nap
Szele Tamás: Néhány keresetlen szó Bayer Zsoltról
Szele Tamás • 4 nap
Cikkek a címlapról
„A sörkészítés is olyan nekem, mint a zenélés” – Ken Ishii-interjú
Ken Ishii a japán techno egyik első úttörőjeként bukkant fel a '90-es évek elején, majd pár évvel később robbant be szélesebb körben is a köztudatba, amikor az Extra súlyosan disztópikus, animés videóklipjét agyonjátszotta az MTV. Február elején, 21 évvel az előző látogatása után érkezett újra…
Az ötödik generáció Prius már megengedheti magának
Amikor az első képek kijöttek az új Priusról, magamra haragítottam a lelkes fogyasztásbajnok közösséget azzal, hogy megemlítettem a koncepció trollkodási faktorát. Adott egy autó, amit generációk óta arról ismerünk, hogy mindenről megbízhatóan lehoz, ami szép, kellemes, izgató, kikapcsoló és…
>