Az egri bikavér az egyik legismertebb magyar vörösbor, belföldön és külföldön egyaránt. Ez a bor az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő cuvée, amelyet meghatározása szerint egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat. 2000 Ft/palack ár alatti borkínálatból válogattunk, összesen 13-féle termék került a vaktesztet végző csapatunk elé. Az alábbiakban olvasható az eredmény.
Hungarikumként így írják le:
„Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű bora az egri bikavér (1997 - az Egri Bikavér Szabályzata). Ez a házasított vörösbor Eger vörösborainak igazi eszenciája, terroir bor, mely magában hordozza mind az itteni termőhelyek talajainak ízét, mind a máshol fel nem lelhető mezoklímát, valamint az itt élő emberek gondolkodását a fajtaválasztástól a szőlőfeldolgozáson át az érlelés megválasztásának időtartamáig és módjáig.”
Az egri bikavér története
Az egri bikavér készítése hozzávetőlegesen 130-150 éves múltra tekint vissza. A 19. század folyamán a „bikavér” szó alkalmazása azonban nem egy konkrét termékre utal, csupán a mély színű, erős vörösbort nevezik így a köznyelvben. A bikavért már ebben az időben is több dűlőből származó, különböző szőlőfajták együttes feldolgozásával készítették, a bor sötét színét pedig a rövid héjon történő erjesztésnek köszönhette.
A filoxéra egri megjelenése előtt (1886) a bikavér alapanyagát legnagyobbrészt a fűszeres aromájú kadarka fajta egyik változata, a lúdtalpú adta. A filoxéra során Eger szőlői nagyrészt elpusztultak. Ekkor jelentek meg a borvidéken a nagyburgundi, a kékfrankos, a kékoportó, valamint kisebb területen a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot, sőt, a nagyrészt festőborként használt othello fajta is.
Az első tudatos bikavér-készítő a kísérletező kedvű Grőber Jenő volt a 20. század elején, aki által az egri bikavér elindult a szélesebb ismertség és nemzetközi hírnév felé. A Grőber-féle bikavér alapját kadarka és medoc noir fajták megfelelően kevert mustja adta, a borkészítési technika elemei a bogyózás és a némi kocsány hozzáadásával történő héjon erjesztés voltak.
A két világháború közti időszak legnevesebb bikavér-termelője Borhy-Braun Béla volt, aki számos nemzetközi díjat is nyert borával. A Borhy-féle bikavér alapja a kadarka volt, ez több mint 50%-át adta a bornak. A nagyburgundi fajta kb. 20%-kal, a kékoportó és a medoc noir együttesen szintén 20%-kal részesedtek a házasításban, a fennmaradó részt az othello és a bakó festőszőlők mustja adta. A szüret időpontja október 20. körül volt ideális, csak jól beérett szőlőt volt szabad használni (minimum 20-as, de ritkábban akár a 25-ös mustfokot is elérhette).
Szabályozás és eredetvédelem
Jelenleg a Hegyközségi Tanács rendelete alapján 2 féle egri bikavér elfogadott.
1. Egri bikavér védett eredetű klasszikus bor: korlátozott földrajzilag néhány településre.
Minimálisan meghatározott alkoholtartalom: minimum 10,6% a kékfrankos, portugieser, kadarka, blauburger, turán, bíborkadarka és zweigelt, továbbá minimum 12,08% a cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, menoir és syrah fajták esetén.
A házasítás szabályai:
Legalább három szőlőfajta borának házasítása,
Egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot,
Legalább három szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
A kékfrankos fajtának kell a legnagyobb arányt képviselni,
A turán és bíborkadarka fajták borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 10%-ot.
Érlelés: legalább hat hónapig fahordóban.
Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő év november elseje után.
2. Egri bikavér védett eredetű superior bor
Minimálisan meghatározott alkoholtartalom: minimum 12,83% minden szőlőfajta esetén.
Érlelés: minimum 1 év fahordóban és minimum 6 hónap palackban.
A házasítás szabályai:
Legalább öt szőlőfajta borának házasítása,
Egy fajta aránya sem haladhatja meg a 30%-ot (kivéve a kékfrankost, mely minimum 30%-ban, de maximum 50%-ban lehet jelen),
A legalább öt szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
A turán fajta borának aránya nem haladhatja meg az 5%-ot,
A cabernet franc és cabernet sauvignon fajták borának aránya együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot.
Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő második év május elseje után.
A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható, 2.000 Ft/palack ár alatti egri bikavéreket vizsgáltuk. Az évjáratok változók.
A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, a teszten 12-en vettünk részt.
A teszten védett eredetű klasszikus egri bikavérek szerepelnek.
Kóstolás, előkészület
Vékonyfalú, öblös pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/5-ig töltöttük borral, ami úgy 0,6 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük. A borokat egységesen 16-18 °C közé hűtöttük.
Az illat értékelésénél megállapodtunk abban, hogy az első benyomás alapján döntünk, persze, szellőztetés után. A korábbi borteszteken is az orrunk "fáradt el" a leggyorsabban.
A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.
A tételek között kifli szeleteket, natúr sajtot és tiszta vizet fogyasztottunk.
Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk az átlagfogyasztók szemszögéből értékelni az egri bikavéreket az alábbi szempontok szerint.
Illat: mindenki a saját ízlése szerint értékeli az illatot. A fiatalabb évjáratnál ez lehet frissebb, gyümölcsösebb, míg a többéves boroknál "elmélyül" az illat. Tehát inkább csak a kénes, rossz vagy alkoholos illatot pontozzuk le, a többit az egyedi ízlésre bíztuk.
Íz: itt az volt az egyetlen és talán amúgy is leglényegesebb szempont, hogy a bor ízegyensúlyát pontozzuk. Tehát a gyümölcsös ízjegyek, az alkoholtartalom, a savasság mennyire erősíti a bort, összhangban vannak-e egymással, vagy az egyik túlzó érzékelése tönkreteszi a kóstolás élményét.
Testesség és a savak: a testességet abból ítéltük meg, hogy mennyire „sűrű”, gazdag a bor. A sav mértékét pedig egyénileg értékeltük, hogy kinek mennyire esik jól az adott bor savtartalma. Itt is összesen 10 pontot adtunk, inkább a "hibákat" és nem jóleső tételeket pontoztuk le ebben az oszlopban.
A színt most nem értékeltük.
13. EGERVIN Egri bikavér 2020, egységár: 1 052 Ft/l, Pontszám: 6,4/10 pont
Dohányos, földes, nehéz illat. Enyhébb savérzetű bor, 11,% alkoholtartalommal. Gyengébb ízjegyeket éreztünk, meglepő módon édeskés volt a bor. Az ízintezitása alacsonyabb.
12. Weinhaus Egri bikavér 2020 (fekete címke, jobb felső sarokban fél szív alak), egységár: 825Ft/l, Pontszám: 6,5/10 pont
Szolíd illat. Kevésbé savas, az enyhe gyümölcsös ízek gyors lecsillapodása után utóízben jól érezhető a csersav tartalom.
10. Egri Csillagok Egri bikavér 2020, egységár: 799 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont
Illatában jellegzetes kékfrankos jegyek fedeztünk fel. Nagyon enyhe savak, alacsonyabb alkoholtartalom (11,5%). Meggyes, édeskés, nem komplex, de letisztult ízvilágú bor.
10. Egri Csillagok Egri bikavér 2020 (lefelé lógó piros zászlón fekete bikafej), egységár: 1 052 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont
Illatában jellegzetes kékfrankos jegyek fedeztünk fel. Nagyon enyhe savak, alacsonyabb alkoholtartalom (11,5%). Meggyes, édeskés, nem komplex, de letisztult ízvilágú bor.
6. Ostoros Egri bikavér 2019, egységár: 1 359 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhébb, gyümölcsös illat. Közepesen savas bor, erősebb alkoholérzettel, pedig 12%-os. Kevésbé intenzívek a gyümölcsös ízjegyek, a savak határozzák meg az ízélményt.
6. Ostoros Egri bikavér 2019 (alul fekete sávban arany bika), egységár: 825 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont
Szolíd, nyers szőlő illat. Közepesen savas bor, erősebb alkoholérzettel, pedig 12%-os. Kevésbé intenzívek a gyümölcsös ízjegyek, a savak határozzák meg az ízélményt.
6. Varga Egri bikavér 2020, egységár: 1 332 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhébben gyümölcsös, alkoholos illat. Kellően érezhető savtartalom. Ízében nem összetett, viszont friss, harsány ribizlis jegyeket mutatott.
6. Ostoros Egri bikavér 2019 (alul 5 cm vastag piros sávban a logó), egységár: 825 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont
Szolíd, nyers szőlő illat. Közepesen savas bor, erősebb alkoholérzettel, pedig 12%-os. Kevésbé intenzívek a gyümölcsös ízjegyek, a savak határozzák meg az ízélményt.
5. KORONA Borház Egri bikavér 2016, egységár: 2 212 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont
Nem túl intenzív földes illat. Barnás-pirosas szín. Enyhe savakat tapasztaltunk, az alkohol (13%) erősebben érezhető kilégzéskor. Letisztult ízvilág, szinte csak gyümölcsös ízjegyeket: meggyet, epret, pirosribizlit idézett meg a kóstolóknál.
4. Ostoros Prémium válogatás Egri bikavér 2019, egységár: 2 225 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont
Összetett, pirosbogyós illat. Közepes tannintartalmat éreztünk, közepes alkohol intenzitással (13%). Ízében a feketebodzára, feketeszederre és kökényre emlékezettő gyümölcsös ízjegyek jöttek elő. Savtartalma a gyümölcsös ízjegyek lecsengése után érezhető erőteljesebben.
3. Ostoros Egri bikavér 2016 (egy tájkép a bika képében), egységár: 1 452 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont
Kellemes, kakaóvajas illat. Élénkebb savakat tapasztaltunk, kellemes alkoholtartalommal (12%). Ízében is intenzívebb, gyümölcsös, kellemes tanninérzettel.
2. JUHÁSZ Egri Bikavér Premium Selection 2018, egységár: 2 665 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont
Testes, gyümölcsös, élénk illat. Összetett, gyümölcsös, fűszeres bor, amiben a feketebodza, feketeribizli ízjegyek mellett kardamomra emlékeztető ízjegyet véltünk felfedezni. Kellemes savmennyiség, 13,5% alkoholtartalom.
1. Juhász Egri bikavér 2019, egységár: 2 399 Ft/l, Pontszám: 8,4/10 pont
Tartalmas, szedres, ribizlis és finom szőlős illatokat éreztünk. Enyhén-közepesen savas, alacsonyabb alkoholérzettel, pedig 13% az alkoholtartalom. Összetett, selymes, harmonikus bor. A szeder és feketeribizli ízjegyeket említették a pontozók legtöbbször, illetve ezeket a gyümölcsös savakat lekerekítő enyhe fűszeres zamatot.
A tesztgyőztes Juhász Egri bikavér 2019 az Auchan, Spar, Tesco áruházakban kapható.