Logo Pic
Meggyógyulnék szerkesztő 2022. december 07.

A hátfájás 6 leggyakoribb oka – hogyan különböztetheted meg őket?

87651255_l.jpg

Ha a gerinc nyak és derék közötti szakaszán érzünk fájdalmat, hátfájásról beszélünk, mely már nagyon korán, akár a 30-as éveikben járó fiatalok körében is sokszor előfordul.

1. Az idő

Hátunk számos okból fájhat, mely közül az egyik leghétköznapibb, hogy öregszünk, és idővel csökken az izomtömegünk és a folyadék ízületeinkben. Csontjaink, ízületeink, porckorongjaink elkophatnak, mint egy olajozatlan gép alkatrészei. Ezért mozgás közben sokkal könnyebben megsérülhetünk.

Ezt a folyamatot azzal késleltethetjük, ha egész életünkben rendszeresen, de nem megerőltetően mozgunk. Ezzel az ízületi, csontozati terhelést csökkentő izmainkat erősíthetjük, és így nem terheljük túl a hátunkat, és az ízületi folyadék csökkenése is kisebb mértékű lesz.

2. A súly

A mozgás további előnye, hogy az elhízást is gátolja, ami szintén hozzájárulna a gerinc terheléséhez. Vagyis azzal is megelőzhetjük a hátfájást, ha megőrizzük karcsúbb alakunkat. A terhesség is okozhat hátfájást az ideiglenesen megnövekvő súly és a megváltozott súlypont miatt.

3. A sok ülés, a mozgáshiány, az állandósult rossz tartás

Ha egész nap ülünk, 8-10 órán át ugyanabban a pozícióban tartjuk gerincünket, ami a legjobban a hát középső szakaszát érinti. Először elgyengülnek a hátizmok, kialakul a rossz a tartás. Ez viszont ahhoz vezet, hogy az izmok a hát középső szakaszán állandóan tónusban maradnak, ami lassan deformálja a porckorongokat, csigolyákat is.

4. Rossz mozdulatok, megerőltetés, balesetek

Nagyon sokszor szerencsére csak gyorsan gyógyuló sérülések, és nem állandósult problémák okozzák a hátfájást. Sport közben tehetünk egy rossz mozdulatot, vagy túlterhelhetjük izmainkat. Ezek közül a legtöbb pihenéssel, óvatos átmozgatással javítható, meggyógyítható.

5. Meghűlés, vírusfertőzések, gyulladások

Elképzelhető az is, hogy egy vírusfertőzés, gyulladás okozza a hátfájást, melyek szintén nem tartanak sokáig, és kezelhetők.

Hirdetés

Mit ajánlunk?

A Milgamma® N lágy kapszula benfotiamint, B6- és B12-vitamint tartalmazó, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyszer.

Komplex hatóanyagtartalma miatt kedvezően befolyásolja az idegrendszer és a mozgásszervek károsodását és gyulladásos megbetegedéseit. Hatékonysága annak is köszönhető, hogy a B1-vitamint zsíroldékony formában, vagyis benfotiaminként tartalmazza, ami könnyebben felszívódik, és hasznosul a szervezetben.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Mil/H/2021-46 Lezárás dátuma 2021.07.14.

6. Neuropátia, azaz idegkárosodás

Végül, de nem utolsó sorban idegi eredetű ok is állhat a háttérben. Az idegek is több okból károsodhatnak: például anyagcserezavarok miatti vitaminhiány következtében, vagy megsérülhetnek egy balesetben, esetleg eredetileg egy mozgásszervi elváltozás miatt nyomás alakul ki egy idegpályán, és ez károsítja az idegeket. Sőt, az is lehet, hogy egyszerre áll fenn a fizikai ok és az idegek sérülése is.

Ha a beteg betartja az orvos utasításait, javít a tartásán, gyógytornát végez, és a hátfájás mégsem múlik el, érdemes az idegeket is célzottan kezelni.

A hátfájás néha a gerinchez és az idegekhez egyáltalán nem kapcsolódó betegségek, például tüdő-, mellhártyagyulladás vagy az epekő, gyomorfekély tünete is lehet, de a legtöbbször mégis mozgásszervi vagy idegi eredetű.

Diagnózis

Mivel a hátfájásnak számtalan oka lehet, csak a helyes diagnózis birtokában lehet a kezelés eredményes. Ha tehát a fájdalom néhány napnál tovább tart, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A diagnózis felállításához elemezni kell az előzményeket és a fájdalom jellegét. Sportolás közben például általában nem idegi eredetű fájdalmak lépnek fel, tehát ha egy edzésen kezdődött a panasz, érdemesebb megterhelésre, húzódásra gondolni. De ha nem volt ilyen konkrét előzmény, és a fájdalom kisugárzó, égő, bizsergető, zsibbadással járó, akkor valószínű, hogy neuropátiáról van szó.

Kezelés

Néha a pihenés, a borogatás, máskor a kímélő mozgás a megoldás. Végezzünk kifejezetten a hát lazítására, erősítésére kifejlesztett gyakorlatokat, és az úszás is sokat segíthet. Fontos, hogy pusztán a fájdalom miatt ne hagyjuk abba teljesen a testmozgást, ha ugyanis nem mozgunk, tovább szűkülhet a sérült terület mozgástartománya, még merevebbé válhatnak az izmok. És ez még fokozhatja is a fájdalmat, az elváltozást.

Források:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/1290/mit-erdemes-tudni-a-hatfajasrol
https://bhc.hu/betegsegek/neuropatias-jellegu-fajdalmak
https://www.fajdalomkozpont.hu/neuropatias-fajdalom
https://www.gerincgyogyitas.hu/neuropatia-tunetei-kezelese/
https://www.gerincgyogyitas.hu/a-hatfajas-okai/
https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/neuropatias_fajdalom

 

WPh/MB/2022-70 Lezárás dátuma: 2022.11.29.

Vissza a címlapra
Meggyógyulnék blog
A Meggyógyulnék blog támogatója a Wörwag Pharma gyógyszergyártó vállalat. A Wörwag Pharma első nemzetközi leányvállalatát hazánkban, Magyarországon alapította meg 1993-ban. 1995-től további kelet-közép-európai országok következtek, majd a 2000-es évektől globális hálózattá fejlődött a vállalat. Ha kíváncsi a cég történetére, kattintson ide
Legjobban pörgő posztok
Nagy sertés tepertő teszt
Linda Morvai • 8 nap
Agresti: „Nem változott a Juve álláspontja, több távozó lesz nyáron”
venember83 • 5 nap
Motta és Anderson érkezhet, így pedig Chiesa is hosszabíthat
venember83 • 7 nap
Allegri: „Folytatjuk a pozitív sorozatunkat”
venember83 • 2 nap
Napi érdekes - 516
JTom • 2 nap
Cikkek a címlapról
Vác Honvédelmi Nap - 2024.04
Először rendezték meg Vácot, a Honvédelmi Napot, április 13-án, szombaton, a Piarista Kilátó Központ melletti Anzelm kertben. Aki kilátogatott, az élőben láthatta a a Magyar Honvédség láncos technikáját, köztük a legújabb beszerzést, a Leopard 2A7HU harckocsit. Egyes járművekbe fel lehetett mászni,…
Virágözön saját kezűleg anyák napjára, kicsiknek és nagyoknak
Mai válogatásunkat a virágok ihlették, nem véletlenül. Magyarországon és a világ számos más területén hamarosan, május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat, nagymamákat, keresztanyákat, a jeles napnak pedig elválaszthatatlan jelképe a virág. Az ünnephez elsősorban az orgona kapcsolódik, ezért…
>