Logo Pic
Darius1 2023. március 22.

A hóvirág meséi

A szép történetek melegítik a lelket és reményt adnak a boldog jövőre. Minden nemzetnek megvannak a maga legendái, mítoszai és meséi. Az alábbiakban megismerkedhetünk a hóvirágokkal kapcsolatos legnépszerűbb legendákkal. Valószínűleg már 3000 évvel ezelőtt is ismert volt a hóvirág. Homérosz Kr. e. 8. században keletkezett eposzában az Odüsszeusz-nak adott mérget a hóvirágból nyert készítménnyel semlegesítették. A görög mitológiában a hóvirághoz fűződik a Danaidák ősanyjának, Io-nak alakja is. A hóvirág a keresztény kultúrában Mária, valamint a remény és egyben az elégtétel szimbóluma is.

Bibliai legenda 

Azon a napon, amikor Isten száműzte Ádámot és Évát a paradicsomból, tél volt. Az Édenkert melege után ropogó fagyok különösen kegyetlennek tűntek számukra. Nem tudták, merre vezet az útjuk. Kétségbeesésében és reménytelenségében Éva leült a földre, és sírni kezdett. Forró könnyek törtek át egy vastag hórétegen. Azokon a helyeken, ahol a könnyek estek, hihetetlen szép virágok nőttek. A kis hóvirágok lenyűgözték Évát, reményt adtak neki egy fényes jövőre. Az első tavaszi virágot jogosan tekintik a remény hírnökének. Örömet kelt az emberek szívében, hírt ad a tavasz közeledtéről. 

Orosz legenda 

Az emberek mindig is szerették a természetet. Bizonyos növényeket lélekkel és tudatossággal ruháztak fel. Ez a tendencia egyértelműen nyomon követhető a hóvirágok szláv legendájában. Régen a tél sokkal hosszabb ideig tartott. Mindig szerette megrázni az emberek idegeit, hosszabb ideig maradni. De egy nap összeesküvést szőtt   a tél ellen Hideg és Szél,  úgy döntöttek, hogy örökre a földön maradnak. Az emberek a legrosszabb időket élték át. Élelmiszerkészleteik elfogytak, ezért nem tudták hogyan vészeljék át a telet. Megölt minden élőlényt, miközben d fehér takarójával beborított mindent. De ez az igazságtalanság nem tetszett a hóvirágnak. Belefáradt a hóbilincsek között ülni, ezért úgy döntött, hogy ellenáll. A nap segítette kibújását a föld alól. Sugaraival melegítette a hóvirágot, ugyanakkor a körülötte levő földet is. A hótakaró eltűnt, megolvadt és vízzé alakult mellette. Azóta minden tavasszal az emberek köszönetet mondanak megmentőjüknek. A virág, amely a hideg és a hó ellenére elég bátor ahhoz, hogy áttörje a fagyos földet, tiszteletet érdemel.

Morva legenda 

A nap egy szép lány képében ereszkedett le a földre. Egy faluban telepedett le, ott kapott magának társat is. De rövid ideig élvezte a földi életet. Egy ragadozó madár felfigyelt a szépségre, megragadta a lányt karmaival és elvitte egy toronyba. A szörny nem tudta volna magának megszerezni a lányt, ezért leláncolta, hogy ne menekülhessen el. Szeretettjét keresve a falusi ember elindult, felmászott az összes hegyre és szurdokra. Ekkor, a tél utolsó napján megtalálta a dédelgetett tornyot, amelyet egy madár őrzött. A fiatalember párbajra hívta ki a szörnyet, megnyerte a harcot ellene. De a szörny is eléggé megsebesítette őt.  A férfi megmentette szeretett párját de sebesüléseibe  belehalt. Ekkor volt itt  az ideje, hogy a nap visszatérjen az égre. Azon a helyen, ahol vér ömlött, virágok nőttek, amelyeket ma hóvirágoknak neveznek. 

Római legenda

Flóra istennő úgy döntött, hogy álarcosbált rendez. Maga varrt rá mindenféle virágot egy  ruhára. A hóvirág fehér ruhát kapott. Úgy döntöttek, hogy meghívják az évszakokat az ünnepre. A nyár, az ősz és a tavasz gyorsan megtalálta azokat, akik megosztották velük a jelmezt, de senki sem akarta a telet. A hóvirág úgy döntött, hogy kijavítja az igazságtalanságot, ruhájával színesíti majd a telet. Ezért a bátor cselekedetért a tél minden évben köszönetet mond a hóvirágoknak.

Román legenda 

A tavaszi tündér nem repült ki időben a házából. Nem gondolta, hogy a kemény tél a vártnál hosszabb ideig tart majd. De a fehér öregasszony csak erre várt. A lehető leghosszabb ideig akart uralkodni, ezért lefagyasztotta a tavasz összes segítőjét. Egy lány mindent feladva várta a halált a hidegben. De hirtelen egy bátor fiú jelent meg a láthatáron. Feltépte a mellkasát, hogy meleg vérrel melegítse a tündért. De ez a romantikus cselekedet nem mentette meg a tündér életét, ő is meghalt. Azon a helyen, ahol a fiú vérét kiöntötték, fehér virágok nőttek, amelyek létezésük során megmutatták a télnek, hogy a hideg és a halál ellenére a szerelem nem hal meg. 

Vissza a címlapra
Mitológia
Legjobban pörgő posztok
HIVATALOS: A Juventus menesztette Allegrit
Apuleius • 3 nap
A lapok szerint Motta érkezése számos játékos sorsát befolyásolhatja
venember83 • 2 nap
A Salernitana elleni mérkőzés
Apuleius • 9 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
Nagy barbecue szósz teszt
Linda Morvai • 10 nap
Cikkek a címlapról
"Tervezz egy vonatot, amely nem úgy néz ki, mint egy vonat"
A japánok 1964-ben elindították a Sinkanszen nagysebességű vasúti szolgáltatást Tokió és Ószaka között, bámulatba ejtve az egész világot. Bár már korábban is közlekedtek vonatok 200 km/h vagy nagyobb sebességgel, a Sinkanszen ezt nem csak egy szűk rétegnek, hanem szélesebb közönségnek is…
Heti TOP5 - Ami érdekelhet benneteket 2024.21.hét
Ha vasárnap, akkor szokás szerint játékokat igyekszem a figyelmetekbe ajánlani a Heti TOP5 rovat keretén belül. Ezúttal ismét szétnéztem a hazai aukciós oldalakon érdekes régi játékok után kutatva. Szerencsére ismét találtam szebb darabokat, így érdemes lesz ezúttal is velem tartanotok. Vágjunk is…

Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
>