Logo Pic
Petőcz Ferenc 2023. április 18.

Mexikói chorizo házilag

 

chori1.jpgMost egy híres spanyol kolbász mexikói változatát készítettük el. Megmutatjuk az átalakulásokat, hogy miért érdemes megvárni a teljes érlelést, higgyétek el, megéri.

Hozzávalók:

  • 1 kg kolbászhús (pl. lapocka, hasalja szalonna vegyesen)
  • 4 db piros erőspaprika aprítva, én 2 chilit használtam
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 kisebb alma reszelve
  • 1 tk vaj
  • 1-1 ek tejszín és gyümölcsecet ( jelen esetben balzsamecet került bele)
  • 1 ek nitrites pácsó
  • 5-5 gramm kömény, oregánó, méz
  • 1/2-1/2 tk őrölt bors,őrölt szegfűszeg, őrölt koriander, frissen reszelt szerecsendió, őrölt fahéj
  • sherry

A vajon a paprikát az almával a fokhagymával kevés vajon megpároljuk, hozzáadjuk a tejszínt, az ecetet és az ek sherryt. A darált húst, az előbbi módon készült masszát, fűszereket összedolgozzuk. 

chori5.jpg

Közben pelenkából vagy más jól szellőző vászonból kisebb darabokat vágunk, ezeket pedig beáztatjuk az alábbi módon. 3 rész víz, egy rész sherry, érdemes kapásból 3 dl víz, 1 dl sherry keveréket csinálni. A vászon darabkákba kisebb kolbászokat formázunk, betöltjük lezárjuk a végeit. 7 cm-nél ne legyen vastagabb. Az első érlelési idő centiméterenkét 1 nap. A sherry víz keverékkel naponta 2-szer spricceljük be, olyan helyen tároljuk, ahol a hőmérséklet kb 20 fok körüli vagy nem sokkal melegebb és nem találkozik legyekkel és más bogarakkal, felkötjük, lógatjuk, hogy ne érjenek egymáshoz.

chori4.jpgchori3.jpg

A termék. 7 nap letelte után mutatjuk milyen lett, egy kellemes lágy finom felvágott. Innentől hűtőben tároljuk a vászonban.

Itt pedig 2 hónap érlelés hűtőben történik. Megéri várni a vásznon végül nemes penész is megjelenhet, de ez nem baj. Kicsomagoljuk, átmossuk a felvágottat és tökéletes finom házi chorizonk van. Sokszor fogom csinálni és mutatunk majd másféle hasonló elven készült házi finomságot. Jobb, mint a bolti, olcsóbb és tudjuk miből van! Jó étvágyat!

chori2.jpg

Vissza a címlapra
Régi és új étkek, mai ízek
Néhány recept tőlünk,néhány másoktól és néhány átalakított. Mi így készítjük, ti hogy készítenétek?
Legjobban pörgő posztok
Nagy búzasör teszt
Linda Morvai • 11 nap
David megállapodásra jutott a Juventusszal
Apuleius • 2 nap
Nagy zöldfűszeres vajkrém teszt
Linda Morvai • 15 nap
Gyökeres elutasította a Juventust, Vlahović ultimátumot kapott
venember83 • 8 nap
A Wydad AC elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
Cikkek a címlapról
Ide vidd a kutyát strandolni!
    Állandó problémaköre a kutyásoknak, hová lehet menni pancsolni a kedvenccel. Mert igen, a nyár és a fürdés nekik is jár, sőt. Most hoztam egy menő listát nektek, kutyafuttában közlöm is, hogy rá tudjatok keresni igény esetén. A kutyabarát szolgáltatók közül természetesen nem maradhatnak ki a…
5+1 hasznos tipp a méhek napjára
A legelőtől az itatón át a tudatos mézvásárlásig.  1994 óta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére április 30-án tartjuk a méhek napját! Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és…
>