Logo Pic
Ferkai Marcell 2022. november 17.

Puskásék vesztének okozója ott sem lett volna a vb-n

A számunkra oly fájó 1954-es vb-döntő (Puskásék 2:0-ról kaptak ki) egyik nyugatnémet hőse a kétgólos Helmut Rahn volt. Aki eredetileg nem is játszott volna a világbajnokságon! A csatár ugyanis a Rot-Weiss Essennel Dél-Amerikában portyázott, éppen egy esetleges átigazolásról tárgyalt az uruguayi Nacionallal, amikor megérkezett Herberger telegramja. Ebben az állt, hogy jöjjön szépen haza, mert a vb-n szükség lesz rá. Jött is, és eleinte remek hatással volt a társakra a jó humorú, életvidám támadó, aki azonban egyre nehezebben viselte, hogy csak csere. A negyeddöntő előtt már annyira frusztrálta a dolog, hogy kiszökött a spiezi hadiszállásról, és italba fojtotta bánatát.

 A szobatárs, Fritz Walter ezt követően rábeszélte Herbergert, hogy a következő meccsen állítsa be a Rot-Weiss Essen játékosát. Rahn cserébe megígérte, hogy gólt szerez. Sokáig úgy tűnt, nem lesz képes beváltani fogadalmát. Herberger be is kiáltott: „Helmut, hol marad a beígért gól?” Már csak öt perc volt hátra, a nyugatnémetek a korai vezetés után szinte végig védekeztek a jugoszlávokkal szemben, amikor jött egy kontra, és Rahn betalált. Majd egyenesen a kispadhoz rohant. Természetesen bentmaradt a csapatban – ezt később Puskásék bánták.

Ferkai Marcell

Ez egy rövid részlet A foci-vb-döntők és a világbajnokok titkos történetei című e-bookomból. Ha elolvasnál ingyen egy teljes fejezetet ebből, akkor ide kattintva kérheted.

Aztán ha tetszik, megveheted az egész könyvet!

Vissza a címlapra
A sportolók emberi oldala
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Di Marzio: Allegri távozása biztos, csak a részletek kérdésesek
venember83 • 4 nap
Tudom, hogy beállt a Fidesz mögé, de olyan jó zenéi vannak!
RRRecorder • 1 hónap
A Kádár-kocka
Kerek Bálint • 9 nap
Yıldız lehet a megújuló Juve arca
venember83 • 8 nap
Cikkek a címlapról
A két Derek, Donald Trump és a kéjsóvár szellem
Katie az idősödő (ne finomkodjunk: baromi idős) milliárdos üzletember, Scott kirakatfelesége. Noha több mint 30 év korkülönbség éktelenkedik köztük, a szerelmük nem is lehetne valódibb, és igencsak aktív életet élnek – ágyban és azon kívül is. Egy szomorú napon azonban véget ér a paradicsominak vélt…
Széchényi Ferenc naplóbejegyzései és utolsó bécsi évei. Első rész
1754. április 28-án született gróf Széchényi Ferenc, kora egyik leggazdagabb főura és legjelentősebb államférfija, nemzeti könyvtárunk megalapítója, a magyarországi kultúra egyik legbőkezűbb mecénása.  Czetter Sámuel: Gróf Széchényi Ferenc. Rézmetszet. In: Vályi András: Magyar Országnak leírása. 3.…
>