Logo Pic
drkardos 2023. május 23.

Most akkor valóban robbantak a Color Star televíziók?

A 80-as évek második felében valóban forró téma volt a Color Starok robbanása. Utána jártunk, hogy mi volt az igazság.

345433378_1267183747515232_8088300581163398642_n.jpg

 

A hetvenes-nyolcvanas években a hidegháború beköltözött a magyar háztartásokba is, hiszen több olyan felszerelési tárgy is forgalomba került, mely akár komoly hadászati jelentőségre is szert tehetett volna. Ha sorrendet akarunk felállítani a robbanékony eszközök között, akkor – a pusztítás mértéke alapján – a kotyogó kávéfőző és a kuktafazék az aránylag ártalmatlanabb régióba kerülnek. A képzeletbeli dobogó csúcsán kétségtelenül a Videoton Híradástechnikai Vállalat Color Star televízió készülékei állnak.

            A hetvenes évek közepén az országban komoly színestelevízió hiány kezdett kibontakozni, lévén a lakosság sokkal többet vásárolt volna, mint amit a magyar ipar képes volt megtermelni. Így volt ez annak ellenére, hogy az első készülék, a Colorion árából akár autót, de egy Trabantot biztosan lehetett volna venni. A Videoton azonnal meglátta a kínálkozó piaci rést és 1973-ban egy vadonatúj színestelevízió gyáregységet csapott az előtte is impozáns méretű telephelyéhez. Bár hivatalosan a Munkácsy Color gyártása némileg előbb indult el, 1974 decemberére már egy második készülék is a piacra került: ez volt a szovjet képcsővel szerelt Color Star!

color_star1.jpg

Készül a Munkácsy Color az új gyáregységben

Fotó: Fortepan/ Szalay Zoltán

 

            A készülék megjelenése – magyar viszonylatban – abszolút napra késznek számított és a népek annak ellenére is lelkendezve fogadták, hogy 19.000 forintos ára megegyezett majd’ 10 havi átlagbérrel és sokan csak OTP hitelre tudták megvásárolni. Bezzeg, ha tudták volna, hogy milyen veszélyt akasztanak a nyakukba!

            Az eladásokat jelző számsorok már 90 ezer darab készüléket mutattak, amikor 1980-ban, aránylag előzmények nélkül egyszer csak abba maradt a Color Star gyártása. Hivatalosan a szovjet képcsőszállítások lelassulása, majd teljes leállása vezetett a gyártás befejezéséhez, de nem kizárt, hogy a gyárban már látták, hogy a televízióval problémák vannak. Az igazi gondok azonban nem is ekkor, hanem 4 évvel később kezdődtek. 1984-ben bombaként robbant a hír, hogy bombaként robban a Color Star, és nem is egyedi esetről beszéltünk. Ebben az évben csak Komárom megyében 5 lakástüzet okozott a készülék, melyből kettő ráadásul emberéltet is követelt. Az esetek pedig egyre csak szaporodtak.

            1987-ben az évente több ezer televízió készüléket javító GELKA egyik szakembere is megszólalt az ügyben, és kerek-perec kijelentette, hogy a Color Starok bizony nem robbannak. Az ilyen modern készülékek ugyanis már nem robbanó képcsővel lettek szerelve. A korábban forgalmazott Tavasz, Tisza, Duna, Kékes modellek valóban robbanó képcsővel készültek(?!). Azonban ezeknél vastag plexifallal védekeztek az esetleges robbanás ellen. Mivel a tápláléklánc csúcsán álló szovjet képcsövek, melyek a Color Star magját képezték, már nem robbantak, így ezeknél már nyugodtan el merték hagyni a plexi beépítését.

 

uj_hirdetes.jpg

Jöhet még pár jó sztori? Merüljön velünk a Balaton felszíne alá és lássuk, hogy mit rejt a mély! A Tó-retró könyvtár köteteivel mindig garantált a szórakozás. Részletek itt 

 

            Azt a tényt azonban még a szakembernek is el kellett ismernie, hogy A Color Star vákumos képcsövei, a hő következtében megrepedhetnek, de úgy vélte, hogy a robbanás így is kizárt. A nyilatkozata végén egyébként még azt is hozzátette, hogy aki még mindig nyugtalankodik az a televízió használata közben, tartson kézközelben egy pohár vizet, ha a készülék esetleg mégis kigyulladna. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy a tűzvédelmi szakemberek vajon támogatták-e az áram alatt lévő készülék vízzel locsolgatását, de a válasz sejthető. A megnyugtató szavak azonban nem értek célt. Az emberek mind hangosabban követeltek egy, a víznél is hatékonyabb védekezési lehetőséget az életüket fenyegető eszköz féken tartására. A helyzet odáig eszkalálódott, hogy még a Videoton is vizsgálódásba kezdett!

color_star2.jpg

1980 után már ritka volt az ilyen látvány: Color Star egy bolt kirakatában...

Fotó: Fortepan/ Főfotó

 

            1987-ben ők is nyilatkozatot adtak ki a valamennyi készüléket érintő, ingyenes átvizsgálások eredményéről. Már az első pár televízió átvizsgálása nyomán rá kellett döbbenniük, hogy bizony nem ők a ludasok (pedig de), és készülékeiket a szervízelést végző „szakemberek” alakították bombává. Azt persze el kellett ismerniük, hogy a szovjet képcsövekben valóban 3-4 év volt összesen, így nem is csoda, hogy a problémák a gyártás leállítása után 4 évvel kezdődtek. Ekkor kezdték ugyanis a jólelkű, önjelölt megmentők visszahozni az életbe az addigra színtelen, halványan pislákoló képcsöveket némi berhelés segítségével. Ennek a műveletnek sztenderd részegysége volt a gyengének ítélt gyári biztosíték cseréje is. Volt olyan készülék, melyben a Videoton szakemberei a szükséges fél helyett 5 amperes biztosítékot találtak! Mivel így a túlmelegedéstől már semmi sem védte igazán a készüléket, így az valóban életveszélyessé vált. A gyár egyébként 1988-ban minden televíziót ingyenesen kicserélt, ha a tulajdonosa ezt szerette volna.

            Végezetül kanyarodjunk vissza az eredeti kérdéshez, hogy vajon robbantak-e a Color Star televíziók. Nos az egyetlen biztos pont, hogy a tűzoltók egyetlen kiégett lakásban sem találtak repeszekre utaló nyomokat. Ez valószínűsíti, hogy hagyományos értelemben vett robbanás nem történhetett. Inkább arról lehetett szó, hogy a túlhevüléstől lángra kapó készülékházról átterjedhetett a bútorokra a tűz és ez vezetett a lakás kiégéséhez. Egy dolog azonban egészen bizonyos: Azoknak, akik a lakásukat vagy egy szerettüket veszítették el egy ilyen TV okozta lakástűzben, édes mindegy, hogy robbant vagy „csak” kigyulladt a Color Star...

Van még sztorink bőven! Kövessen minket a Facebookon a napi adagért!

 

Vissza a címlapra
Tó-retró
A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján...
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 4 nap
Di Marzio: Allegri távozása biztos, csak a részletek kérdésesek
venember83 • 5 nap
A Kádár-kocka
Kerek Bálint • 10 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
Szele Tamás: Néhány keresetlen szó Bayer Zsoltról
Szele Tamás • 4 nap
Cikkek a címlapról
Az ötödik generáció Prius már megengedheti magának
Amikor az első képek kijöttek az új Priusról, magamra haragítottam a lelkes fogyasztásbajnok közösséget azzal, hogy megemlítettem a koncepció trollkodási faktorát. Adott egy autó, amit generációk óta arról ismerünk, hogy mindenről megbízhatóan lehoz, ami szép, kellemes, izgató, kikapcsoló és…
Könyves Kálmán uralkodása
Könyves Kálmán 1095 és 1116 között uralkodott a középkori Magyar Királyságban. Érdekes jelzőjét a "könyves" kifejezést a korszakhoz képest szokatlan műveltsége okán kapta. Abban az időben ritkaságnak számított az írni - olvasni tudó, latinul beszélő koronás fő. Szent István sem volt írástudó ember,…
>