Logo Pic
világevő 2023. április 02.

78 éves bácsi süti a város legjobb rántott húsát. 76 éves felesége segít neki

Mutatom:

img_7049.jpeg

A helyszín Gion, Kiotó gésanegyede, a leghangulatosabb utcácskák, lampionokkal díszített, földszintes üzletek, szakébárok, izakaják. 

És ráadásul tavasszal, a cseresznyevirágzás, a szakura elején.

A bácsi láthatóan nem igényli a sztárolást, így nem is csináltam róla rendes fotót. Frizurája, szemüvege és öltözéke makulátlan, tökéletesen rendezett. Ő felel az ételért, láthatóan öreg már, a mozdulatai is egy kicsit öregesek, lassabbak, amikor épp nincs tennivaló, de az ételkészítésnél eltűnik a bizonytalanság maradéka is, a több évtizedes rutin vezeti a kezét, ahogy a zsiradékba engedi a hússzeletet, vagy tálaláskor ideális méretűre szeleteli.
53 éve nyitotta meg a helyet, a Yamamoto tonkatsut, azóta süt minden nap, délben és este rántott húst, alacsony hőfokon, sertészsírban. Az étlap sem cifrázza: összesen ötféle étel van: a darálthúsból készült minchi-katsutól a zsíros sertéskarajig, a hire-katsuig, ami egyben a legjobb választás is, hiszen tökéletes arányban tartalmaz húst, zsírréteget és persze kiváló, ropogós pankobundát.
A köret a szokásos, bárt a káposztát kicsit máshogy tálalja, mint szokás, plusz édeskés katsuszósz, főtt rizs és miszóleves dukál a forró, ropogós, illatos hús mellé.
A felesége eleinte kicsit távolságtartóbb a "nyugati" vendéggel szemben, de aztán hamar megenyhül a japán köszönéstől és rendeléstől, és kiderül, hogy egész jól beszél angolul is. Így tudom meg, hogy a konyhapult túloldalán a 78 éves, nála 2 évvel idősebb férje főz. Több, mint 5 évtizede ugyanazzal a sztoikus nyugalommal és profizmussal, végtelenül tudatos, és tökélyre fejlesztett mozdulatokkal. Próbálom kideríteni, hogy hány (száz)ezer húst süthetett már a férj, de nem is érti a kérdést igazán: itt nem a mennyiség a cél, hanem az, hogy minden egyes nap tökéletesen teljesítsenek, minden nap jobbat süssenek, mint előző nap. Kiotó legjobb rántott húsát. Remélem, még sokáig!

 Egyéb japán posztjaim

Vissza a címlapra
világevő
saját kalandjaim a világ körül a világ legjobb gasztrovárosaiban: tokió, lima, lyon, donostia, bejrút, new york, isztambul, hanoi, lisszabon, bangkok, bécs, párizs, london, hong kong, róma, ... jókuti andrás blogja.
Legjobban pörgő posztok
Massara, Tognozzi, López és Salihamidžić közül válogat a vezetőség
venember83 • 5 nap
HIVATALOS: Damien Comolli a Juventus új ügyvezető igazgatója
Apuleius • 6 nap
Napi érdekes - 573
JTom • 7 nap
Marco Silva, Pioli vagy Genesio lehet a Juventus új edzője
Apuleius • 8 nap
A Suning megkérdőjelezhető gyakorlatairól írt az olasz sajtó
venember83 • 4 nap
Cikkek a címlapról
Ide vidd a kutyát strandolni!
    Állandó problémaköre a kutyásoknak, hová lehet menni pancsolni a kedvenccel. Mert igen, a nyár és a fürdés nekik is jár, sőt. Most hoztam egy menő listát nektek, kutyafuttában közlöm is, hogy rá tudjatok keresni igény esetén. A kutyabarát szolgáltatók közül természetesen nem maradhatnak ki a…
5+1 hasznos tipp a méhek napjára
A legelőtől az itatón át a tudatos mézvásárlásig.  1994 óta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére április 30-án tartjuk a méhek napját! Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és…
>