Logo Pic
arthurthedent 2022. szeptember 17.

Szankciók... éhezés...

Egy kiszivárgott orosz jelentés szerint jön a gazdasági összeomlás. 

Folyamatosan hallani a magyar nyelvű weben, hogy a szankciókat abba kell hagyni, nem működnek, nevetségesek, csak magunknak ártunk velük. Mondják a politikusok, mondják a hírek, mondják a bloggerek, mondják a hozzászólók. Nem igaz. Nagyon nem igaz.

Érdekes módon ha angol nyelven nézünk utána, ha van egy kis rálátásunk a világra, akkor látjuk, hogy az elterjedt vélemény szerint a szankciók igencsak működnek. Brutális hatásuk van az orosz gazdaságra, iparra, az orosz mindennapokra. A magyar nyelv bizony sokakat bezárt egy visszhangos kis kamrába, ahol a téveszmék, városi legendák elnyomják az igazságot.

Régi legenda, hogy az orosz gazdaság önellátó. Mindent képesek megtermelni maguknak, jól elvannak, akárhogy is szankcionálják őket. Többet keresnek a gázzal mint valaha, kaja van, fűtés van, röhögnek a markukba.

Legenda. A mai, modern világban senki sem önellátó, mindenki rá van szorulva a külföldre. Senki sem gyárt mindent, pláne nem egy olyan fejletlen ország, mint Oroszország. Azt mondani, hogy Oroszország önellátó teljesen abszurd. Rengeteg érvet, rengeteg bizonyítékot lehetne sorolni, de felesleges. Aki hinni akar az erős, önellátó orosz gazdaság legendájába az hinni fog. Hiába...

De azért egy dolgon érdemes elmerengeni ám! Miről volt híres az orosz gazdaság a szankciók előtt? Mit exportált, mit gyártott, mi volt az az orosz termék, amire mindenki vágyott? Márkás órák? Ja, nem, az Svájc. Szoftverek? Ja, az elsősorban az USA. Mikrochipek, processzorok, memória? Ja, nem, azt egyáltalán nem gyártottak. Autók, teherautók, buszok? Hát azok inkább a németek, ők mentek oroszországba autókat gyártani. Meg a svédek, akik amúgy meglepve hallották, hogy a teherautó alkatrészekből az oroszok tankot legóztak össze. Ipari gyártósorok? Ja, nem, senki sem látott magyar gyárban modern orosz gyártósort, az is biztos.

Az oroszok gyakorlatilag semmit amit csináltak nem tudtak komolyabb tételben eladni. A gázt és az olajat tudták eladni, amit találtak. Azt adták el, amilyük volt, nem azt, amit csináltak. Kiszedték a gázt a földből a modern nyugati eszközökkel, technológiával, aztán eladták. Az orosz állam bevétele torz, egészségtelen módon elsöprő mennyiségben a nyersanyagokból, elsősorban a gázból és a kőolajból származott. Oroszország egy nagy benzinkút sok fegyveres őrrel.

Persze azon is érdemes elgondolkodni, hogy a modern ipar mennyire sérülékeny, mennyire kiszolgáltatott. Elég, ha egyetlen dolog hiányzik, elég, ha egyetlen dolog válik elérhetetlenné az egész folyamat borul. Nincs chip betenni a feldolgozóüzem egyik gyártósorába, leáll a gyártósor, leáll az egész gyárt, borul az egész rendszer. Nem tud dunsztosüveget gyártani, mert elromlik a vezérlés, elkopik a munkahenger, ezért aztán nem tud zöldborsót tartósítani. A zöldborsó ott rohad meg a gyárudvaron, a földeken, jön a tél, nincs zöldborsó.

Az orosz mezőgazdaság önellátó képessége is egy leganda csupán. Nyugati gépekkel aratnak, nyugati gépekkel dolgozzák fel a terményt, nyugati gépekkel javítják a nyugati gépeket.

Most meg állítólag felbukkant egy belső jelentés, amit oroszok csináltak orosz politikusoknak. Pont azt mondják amit én mondok hónapok óta. Nincs önellátó gazdaság, nincs önellátó ipar, nincs önellátó mezőgazdaság. A helyzet még rosszabb is, annál is, amit én gondoltam. A jelentés szerint a krumplit is külföldi vetőanyagból termesztették. Igen, az oroszok megtermeltek annyi krumplit amennyire szükségük volt, nyugati krumplik elvetésével (dugványozás, akármi, nem érdekel). Aztán betakarították nyugati gépekkel és feldolgozták nyugati gépekkel. Ha nincs nyugati kapcsolat az egész rendszer már a vetéstől borul.

Kiszivárgott orosz jelentés szerint jön az összeomlás

Búza? Árpa? Kenyér? Hát el lehet gondolni, ha a krumpli sem jön össze, akkor mi lesz a helyzet a búzával? Még a mezőgazdaság sem fog menni, még a krumpli sem, nem csak az autógyártás áll le, nem csak tankokat és rakétákat nem tudnak gyártani, krumpli sem lesz. Mint ahogyan a orosz mekkdonaldszban már most sincs. 

Még egyszer...

Az oroszok nem tudták, tudják megoldani a sültkrumpli dolgot a szankciók miatt. Magyarországon meg visszhangzik a tér a rigmustól, hogy "elvannak magukban, önellátóak, röhögnek a markukba".

De hát a gáz, az megy, abból van pénzük ugye? Ja, persze, csakhogy az orosz állam külföldön tartott tartalékait lefoglalták ám! Több tartalékot foglaltak le, mint amennyi adót a gáz kicsengetett több mint egy éven keresztül. Ha egy éven keresztül sikerül pörgetni a gáz árát és fenntartani az eladásokat (ami lehetetlen persze), akkor is hatásosak voltak a szankciók. Még úgy is, ha csak a lefoglalt valutát nézzük.

De majd Kína, azok megveszik a gázt, adnak érte vetőmagot meg konzervgyárat, nem?

Igaz, persze, csakhogy a gázt cseppfolyosítani kellene, betölteni tartályhajókba amik aztán vagy három hónap alatt tesznek egy fordulót kína felé. Cseppfolyósító üzen nincs, lefejtő üzem nincs, tartályhajó nincs, Kína meg már most 60%-os árengedménnyel vesz orosz gázt. A gáz ára megy le, 50-60% árengedménnyel az oroszok hamar eljutnak oda, hogy már ráfizetéses lesz a gáz eladás.

De akkor is, majd a kínaiak, az orosz piac, kölcsönösen előnyös. Nem?

Ja, nem! Kína oroszországba irányuló exportja fele akkora mint a Vietnám felé irányuló exportja és csökkent a háború kitörése óta. Kínának fontosabb Vietnám, mint Oroszország, ha már piacot akar. Kínának másfélszer akkora a Holland piac, mint az Orosz. Hollandia megvan? 17-18 millió arc lakik arra, másfélszer annyi kínai cuccost vesznek mint a 140 millió orosz. Meg fogja kockáztatni ezeket a piacokat Kína csak azért, hogy kisegítse oroszországot? Mi a csodért tenne ilyet? Miért? Oroszország a riválisa Kínának, nem a szeretője!

A magyar közhidelemmel ellentétben a szankciók működnek, oroszország nagy bajban van, az idő (sem) nekik dolgozik. Ha nem változtatnak oroszország számára hamarosan eljön a kemény világ. Nem, nem pár százalékos GDP csökkenés, hanem egész konkrétan a nyomor meg az éhezés. Tudják ők is, ott a jelentés, tudja Putyin is. Blöffölnek, hazudoznak.

Vissza a címlapra
Legjobban pörgő posztok
Nagy natúr camembert teszt
Linda Morvai • 15 nap
Nagy friss sertéskaraj teszt
Linda Morvai • 14 nap
A Roma elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Fiatalok értékesítéséből finanszírozná a nyári erősítést a Juve
venember83 • 2 nap
Médianapló - Magyar Péter tüntetésén hányan fértek el a debreceni Nagytemplom előtti téren?
Zöldi László • 2 nap
Cikkek a címlapról
Bombanők a Bermuda-háromszögben
Santo Domingóban egyik reggel eszméletlen fickót mos partra a víz: a hatóságok őszinte megrökönyödésére nem más az, mint a tapasztalt búvár, Andrés Montoya, akinek fél évvel korábban veszett nyoma egy hajóval és annak teljes legénységével együtt. Andrésnek fogalma sincs, hol járt hat hónapon át, és…
Így találd meg újra a boldogságodat!
A tanácsadások során gyakran hallom, hogy a kliens legfőbb vágya, hogy boldog legyen újra. Megélje teljes szépségében a pillanatokat, újra szerencsésnek, felszabadultnak, reménnyel és hittel teli gondolatai legyenek. Ha épp egy rossz élményekkel teli, nehéz életszakaszban vagyunk, akkor nehéz lehet…
>