Logo Pic
arthurthedent 2022. november 25.

Orosz hazugságok

Amióta az orosz csapatok százezres tömegben felsorakoztak az ukrán határon a világ szeme Oroszországon és az orosz felsővezetésen van. Én is közelről figyelem a híreket, nyilatkozatokat, beszámolókat mint ahogyan a lakosság által készített felvételeket is. Meggyőződésem, hogy az orosz vezetés folyamatosan hazudik. Mindig, mindenben, állandóan hazudnak. Miért gondolom ezt?

Nem, nem az ukrán forrásokra, az ukrán vezetés állításaira támaszkodom. Ha ezt tenném folyamatosan az "ezek ezt mondták, azok meg azt" állapotába leledzenék, soha nem tudnám eldönteni, hogy az oroszok hazudnak vagy az ukránok. Bizonyítékokra, tényekre van szükségem, ha nem akarom, hogy súlyosan félrevezessenek.

Meggyőző számomra az, hogy amit ma az orosz vezetés teljes erővel tagad, azt pár héttel vagy pár hónappal később nyíltan felvállalja. Az év elején az volt a mondás, hogy Oroszország nem tervez támadást indítani Ukrajna ellen. Aztán támadtak. Utána azt mondták, hogy elismerik a szakadár területek függetlenségét, pár hónappal később magukhoz csatolták ezeket a területeket, kiderült, hogy szó sincs függetlenségről. Azt is mondták, hogy nem kívánnak területeket megszállni, kiderült, hogy nem csak megszállni, de végérvényesen elcsatolni is készek ukrán területeket. Azt mondták, hogy nem lőnek civil célpontokra, most azt mondják, hogy addig lövik az energiarendszert, amíg az ukránok meg nem fagynak. Világos, hogy az orosz felsővezetés önmagát hazudtolja meg nap mint nap.

 A másik meggyőző forrás az internetes civil/független csapatok elemzései. A helyi lakosok felvételeit, a háború előtti google street view felvételeket, az oroszok állításait, a műholdfelvételeket gyűjtik, rendszerezik, elemzik. Hatalmas munkát végeznek, sokan vannak.

Annak idején például, amikor az oroszok még azt mondták, hogy nem támadnak civileket, nem lőnek lakóházakra, kórházakra, óvodákra, ezek a civil csapatok egyenként azonosították be a helyi lakosok által készített felvételeket. Több ezer támadás, bombázás, rakétázás lett beozonosítva. Hiszem, ha látom és valóban, látom. Az oroszok hazudtak, lőtték a lakosságot, nincs kétség.

Aztán annak idején, amikor az oroszok kivonultak bucsából hullahegyeket hagyva maguk után az orosz vezetés mindenféle kifogásokat, magyarázatokat adott. A legfőbb kifogás az volt, hogy a holtesteknek az utcán még nyoma sem volt, amikor az orosz csapatok leléptek. Amikor független elemzők műholdfelvételekkel, időbélyegekkel és az árnyékok elemzésével bizonyították, hogy a holtestek bizony napok, hetek óta ott hevertek, az orosz vezetés vállat vont, kitüntette a bucsai mészárosokat és lezárta az ügyet.

Számtalan szemtanú, túlélők beszámolói, sőt, maguk a gyilkosok lehallgatott beszélgetései bizonyítják a rémtetteket, az orosz vezetés pedig egyszerűen azt hazudja, hogy szó sem volt ilyesmiről, nem gyilkoltak meg civileket, az ukránok hazudnak. Lehetetlennek tartom, hogy egy város méretű nagy ukrán összeesküvést meg lehetne szervezni úgy, hogy annak nyoma sem marad. Lehetetlen, hogy mindenki hazudik, minden videófelvétel, minden beszámoló, minden fénykép, minden hangfelvétel hazugság lenne és az orosz, hanyagul odavetett "nem mi vótunk" lenne az igaz. Nevetséges.

Digitális nyomozás: robbanások, holtestek, árnyékok Putyin hazugságai ellen

Aztán ott vannak a fogságba esett orosz katonák vallomásai. Amikor egy bombázó politája mondja el, hogy célpontként lakóházakat, kórházakat, civileket kapott a parancsban, amikor lehalgatott telefonbeszélgetések százai bizonyítják, hogy az orosz sereg parancsra gyilkol civileket, akkor bizony nehéz mindezt az ukrán propagandára fogni. Kiderülne, ekkora titok, összesküvés kiderülne.

Aztán ott van az orosz TV, az orosz propagandagépezet oroszok számára készített töméntelen mennyiségű hazugsága. Beszámolók, felvételek, hazugságok orosz fogyasztásra.

A probléma ezekkel az, hogy oroszországban tilos ellentmondani, tilos kételkedni, tilos cáfolni. Ezért aztán az orosz propagandagépezet ellustult. Amennyire igénytelen, gyenge az orosz hadsereg olyan igénytelen és gyenge az orosz propagandagépezet is. Megdöbbentően igénytelen.

Például itt az egyik jellemző, brutálisan ostoba felvétel, az egyik kedvencem, amikor egy kiégett autót és benne egy szénné égett holtestet mutatnak be az ukrán terroristák rémtetteként. A kocsi kiégett, de körülötte az út sértetlen maradt, a felrobbantott kocsi oldalán golyónyomok vannak, de ami a legütősebb, az áldozat koponyája szét van fűrészelve. Szabályosan, alaposan meg van lékelve a koponya egy fűrésszel. Egy boncoláson túlesett holtestet égettek el egy személyautóban. Döbbenetes, tök nyilvánvaló, hogy csalás, hamisítás, hazugság. Égés ami művelnek... szó szerint.

A bomba, ami koponyalékelést hajt végre és más hazugságok

Aztán ott vannak az esetek, amikor a hadsereg cselekedei hazudtolják meg a propagandát. Vegyük például a Moszkva hadihajó elsüllyesztését! A propaganda azt találta mondani, hogy valami véletlen tűzeset okozta az egészet, talán egy eldobott cigaretta... A nyugati katonai szakértők tiltakoztak, szerintük egy hadihajó arra van kiképezve, hogy lőnek rá, véletlen tűzeset ellen nagyon hatékonyan képes védekezni, kizárt, hogy elsüllyedjen egy ilyen miatt.

És mi történt utána? Az orosz flotta azonnal nekilátott gyakorlatokat végezni véletlen tűzesetek ellen? Szigorították a fegyelmet, gyakorolták a tűzoltást, ahogyan azt egy ilyen tragédia után várnánk? Betiltották a dohányzást, megkeresték a hanyagokat, a felelősöket?

Dehogy, azonnal lőtávolon kívül parancsolták a flottát, hogy az ukrán gyártású rakéták ne érhessék el. Pontosan azt tették, amit egy sikeres ukrán rakétatámadás után várnánk. Nyilvánvaló, hogy mi történt, az ukránok sikeres és pusztító rakétatámadást hajtottak végre és elpusztították az orosz flotta zászlóshajóját. Világos volt, hogy a véletlen tűzeset csak egy újabb hazugság volt.

Aztán ott vannak a mobillal készült felvételek, amiket maguk az orosz katonák készítenek. Sok a panasz, sok a méltatlankodás, sok a sérelem, de a legszórakoztatóbb, amikor a tisztek beszédeit, az orosz propaganda katonák számára készített változatát örökítik meg az utókor számára. 

Mindenki emlékszik, hogy hogyan kezdődött a háború, Putyin kijelentette, hogy az ukránok bizony nácik, nem lehet mást tenni, harcba kell indulni. Azóta, sok hónappal a háború kirobbantása óta az oroszok bizony rájöttek, hogy az ukránok sátánisták. Bizony, bizony, az orosz szakértők rájöttek, hogy egy negyven milliós ország, a sok-sok ezer szemben álló katona... sátánista. Rájöttek, hogy Oroszország szent háborút vív a sátánisták ellen. Így utólag rájöttek.  Sátánisták, akik azt akarják, hogy az oroszok homoszekszuálisok legyenek. 

Már nem is nácik, egyenesen sátánisták és ez egy szent háború

Namost az nem világos, hogy az orosz vezetés végig tudta, hogy az ukránok sátánisták, vagy csak a háború közben jöttek rá. Mikortól is lett szent a háború? Végülis még jó, hogy kiderült az ukránokról, hogy sátánisták, különben a végén még kiderült volna, hogy ortodox keresztények gyilkolnak ortodox keresztényeket, háddenem?

Amúgy meg hogyan is akarták az ukránok a homoszekszualitást ráerőltetni az oroszokra? Putyin egy beszédében "egyenesen sátánistának" nevezte az egész nyugatot és nemváltó műtétekről beszél. Elmondja, hogy mit kell ezentúl hinni. Hát nem abszurd?

Putyin új ellenséget hirdet, sátánizmus és nemváltó műtétek

Igen, én magam iszonyatosan abszurdnak tartom ezeket a kijelentéseket, de persze nem nekem készültek ezek a beszédek, nem én vagyok a megcélzott hallgatóság, én csak egy újabb orosz hazugságot látok a legordasabb fajtából. Az orosz hallgatóság kibírja röhögés nélkül. Mondjuk lehet, hogy az életük múlik rajta...

Nos, ezek persze csak példák voltak, folytathatnám napestig, rengeteg anyag van. Rengeteg okom van azt gondolni, hogy az orosz felsővezetés folyamatosan, gátlástalanul hazudik. Hazudik gyakorlatilag mindig és hazudik, gyakorlatilag mindenben. Igénytelenül, abszurd módon, nyilvánvalóan. Ami még megdöbbentőbb, hogy sikeresen. Mert akármilyen hihetetlen rengeteg ember hisz nekik. Ami még rosszabb az az, hogy nem csak oroszországban. 

 

 

 

 

Vissza a címlapra
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Di Marzio: Allegri távozása biztos, csak a részletek kérdésesek
venember83 • 4 nap
A Kádár-kocka
Kerek Bálint • 9 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Szele Tamás: Néhány keresetlen szó Bayer Zsoltról
Szele Tamás • 3 nap
Cikkek a címlapról
A két Derek, Donald Trump és a kéjsóvár szellem
Katie az idősödő (ne finomkodjunk: baromi idős) milliárdos üzletember, Scott kirakatfelesége. Noha több mint 30 év korkülönbség éktelenkedik köztük, a szerelmük nem is lehetne valódibb, és igencsak aktív életet élnek – ágyban és azon kívül is. Egy szomorú napon azonban véget ér a paradicsominak vélt…
Széchényi Ferenc naplóbejegyzései és utolsó bécsi évei. Első rész
1754. április 28-án született gróf Széchényi Ferenc, kora egyik leggazdagabb főura és legjelentősebb államférfija, nemzeti könyvtárunk megalapítója, a magyarországi kultúra egyik legbőkezűbb mecénása.  Czetter Sámuel: Gróf Széchényi Ferenc. Rézmetszet. In: Vályi András: Magyar Országnak leírása. 3.…
>